V IZRAELU SE VESELIJO UPORABE KOPRSKEGA PRISTANIŠČA: Janša izpostavil dobre prijateljske odnose med državama

Svet

Premier Janez Janša se je včeraj v okviru uradnega obiska v Izraelu srečal z gostiteljem, predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahujem, s katerim sta govorila o krepitvi sodelovanja med državama, predvsem na področju inovacij. Netanjahu se je zahvalil Janši za razglasitev šiitskega gibanja Hezbolah za teroristično organizacijo.

V skupni izjavi za javnost sta izpostavila dobre prijateljske odnose med državama vse od osamosvojitve Slovenije pred tridesetimi leti in pomen inovacij kot konkurenčne prednosti za prihodnost obeh držav. Netanjahu se je slovenskemu kolegu zahvalil za obisk in za trdno zavezništvo med državama. Kar se po njegovem mnenju kaže tudi v tem, da je predsednik slovenske vlade za svoj prvi obisk izven Evropske unije izbral prav Izrael, so sporočili iz kabineta slovenskega premierja.

Netanjahu je v izjavi za medije, objavljeni na profilu izraelskega premierja na Twitterju, dejal, da je obisk slovenskega premierja priložnost za nov začetek v odnosih med državama. "To je začetek čudovitega prijateljstva," je menil.

Izraelski premier je za Janšo dejal, da je bil vedno velik zagovornik izraelsko-slovenskega zavezništva. "Vaša dejanja v vlogi premierja kažejo, kako globoko ste zavezani tej viziji," je dejal. Ob tem se mu je zahvalil za razglasitev proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah za teroristično organizacijo in podporo v mednarodnih forumih.

Slovenska vlada je namreč minuli teden Hezbolah razglasila za teroristično organizacijo, novembra pa je Slovenija skupaj s še 13 državami glasovala proti resoluciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), katere namen je bil v času globalne epidemije covida-19 zagotoviti dostop do zdravstva prebivalcem na zasedenih palestinskih ozemljih in sirski Golanski planoti.

Srečanje z izraelskim premierjem je bilo namenjeno tudi ključnim zunanjepolitičnim temam, kot so Sirija, Irak, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces. Janša je v izjavi za medije dejal, da je Slovenija med tistimi evropskimi državami, ki poskušajo videti razmere na Bližnjem vzhodu tako, kot so, ne pa, kot so pogosto prikazane. "Smo realisti in poznamo resnično vlogo Izraela tukaj, pomembnost Izraela za mir v svetu in regiji. Pripravljeni smo narediti vse za okrepitev tega položaja," je dejal Janša.

Premierja sta se strinjala, da obstajajo številne neizkoriščene priložnosti za sodelovanje med državama, pri čemer je Netanjahu izpostavil področja umetne inteligence, kibernetske varnosti, trgovine in turizma.

"Slovenija in Izrael sta napredni demokraciji, tehnološko sposobni državi, usmerjeni v prihodnost, ki delita željo po izboljšanju življenj svojih narodov," je poudaril Netanjahu.

Intenzivno delovno srečanje s predstavniki Izraelskega inovacijskega sektorja, predsednikom Israeli Innovation Authority...

Objavil/a Janez Janša dne Ponedeljek, 07. december 2020

"Prihodnost pripada tistim, ki ustvarjajo inovacije. Inovacije ustvarjajo dodano vrednost in konkurenčno prednost ter poganjajo gospodarstva," je poudaril izraelski premier.

Po Janševih besedah je Izrael kot ena najbolj inovativnih držav na svetu za nas velik vzor. Kot je dejal, je v pogovoru predstavniki izraelskega inovacijskega sektorja, s katerimi se je srečal v ponedeljek, ugotovil, da obstaja veliko priložnosti za sodelovanje, ki jih je v prihodnosti treba raziskati.

Izraelskega kolega je tudi obvestil, da bo kibernetska varnost ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Ker je Izrael zelo napreden na tem področju, želimo deliti znanje in tesno sodelovati, je dodal.

Netanjahu je še dejal, da se v Izraelu veselijo uporabe koprskega pristanišča kot vstopne točke za izraelske izdelke na evropski trg.

Ob robu srečanja predsednikov vlad sta državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora izraelskega urada za inovacije (Israeli Innovation Authority) Ami Appelbaum podpisala skupno deklaracijo o inovacijah med ministrstvom in agencijo.

Premier Janša se je zadnji dan dvodnevnega uradnega obiska v Izraelu včeraj srečal tudi z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem.

V ponedeljek se je sešel s predstavniki izraelskega inovacijskega sektorja, ob Appelbaumu tudi s predstavniki vodilnih podjetij s področja umetne inteligence in kibernetske varnosti, ki so mu predstavili svoje delovanje in možnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji. Premier je srečanje označil kot priložnost za razvojne preboje za slovensko znanje in podjetnost.

Premier se je srečal tudi s častnim konzulom Slovenije Eivalom Giladijem in predstavnikoma Izraelsko-slovenske gospodarske zbornice Drorom Dotanom in Danielom Jogevom, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija