V IZOLI UNIKATNI ZABOJNIKI: Kje bodo na voljo za uporabo? (FOTO)

Izola

Na svetovni dan okolja so devetošolci OŠ Livade predali v uporabo Komunali Izola komplet unikatnih zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov, ki so jih ustvarili v sklopu izbirnega predmeta Likovno snovanje. Umetniško zasnovane podobe zabojnikov bodo obiskovalce izolskih prireditev izvirno nagovarjale k ločenemu zbiranju odpadkov in večji skrbi za okolje.

V Komunali Izola se zavedajo, da imajo odpadki visoko uporabno vrednost, zato se konstantno zavzemajo za višanje deleža ločeno zbranih odpadkov. Tokrat so se podviga lotili s pomočjo devetošolcev, ki so pod taktirko mentorice, likovne pedagoginje Ingrid Knez, običajne 240 litrske zabojnike prelevili v prave umetnine, ki obiskovalcem in občanom vizualno neposredno sporočajo, kaj sodi vanje.

Praksa integracije urbane infrastrukture in umetnosti je po svetu vedno bolj priljubljena. V evropskih prestolnicah se vedno bolj pogosto opazijo neobičajno, kreativno obarvani smetnjaki, kar učinkovito deluje kot strategija proti vandalizmu. V Izoli so šli korak dlje in spojili mladostniško ustvarjalnost z informiranjem uporabnikov. Učenci so se pred pričetkom projekta podrobno seznanili s pravilno vsebino posameznih zabojnikov za ločeno zbrane frakcije in s ponovno uporabo odpadkov realizirali unikatne zabojnike, ki imajo lastno komunikacijsko moč.

Set unikatnih zabojnikov bo prvič uporabljen na nizu dogodkov ene izmed najbolj zelenih prireditev v Izoli, in sicer Kino Otok, v nadaljevanju pa jih bo moč opaziti na vseh pomembnejših javnih prireditvah v najbolj zeleni obalni občini – Izoli, seveda, sporočajo s komunale.

Na Komunali Izola si prizadevajo, da bi inovativni zabojniki opomnili vsakega obiskovalca prireditev, da ni vseeno, kam odložimo svoje odpadke, ker so le-ti ustrezno odloženi lahko dragocena surovina za nove izdelke in ne le zgolj breme za naše skupno okolje.