V IZOLI ODPRLI CENTER UPORABNIH PREDMETOV: Odslužene stvari boste lahko zamenjali z novimi (FOTO, VIDEO)

Izola

Komunala Izola, Okolje Piran, zelena turistična agencija Istraterra in podjetje, ki na lokalnem območju skrbi za zbiranje in predelavo odsluženega tekstila Laky sortiranje, so danes v središču Izole na Muzčevi 7 odprli novo enoto Centra Uporabnih Predmetov (CUP v MESTU). Tja bodo občani lahko prinesli svoje odslužene predmete in jih tudi zamenjali za nove. Kot je pred odprtjem centra poudaril direktor izolske komunale Denis Bele, odrabljeni predmeti niso nujno kos odpadka – za marsikoga so lahko tudi priložnost ali surovina. In prav to je sporočilo, ki ga želijo s CUP-om ponesti med občane.

Od leve k desni: vodja projekta CUP Metka Magdalena Šori, župan Občine Izola Danilo Markočič in direktor Komunale Izola Denis Bele med slavnostnim razrezom traku

 "Center je namenjen predvsem izmenjavi še uporabnih predmetov," je njegov osnovni namen predstavila Metka Šori, vodja projekta CUP. Komunala Izola je pred štirimi leti že odprla podoben center na lokaciji zbirnega centra ter zabeležila zelo dober odziv in rezultate na področju ravnanja z odpadki, je na današnji novinarski konferenci v Izoli izpostavil Bele. Namen CUP-a pa ni samo izmenjava odrabljenih predmetov, ampak tudi izmenjava informacij in dobrih praks, izobraževanje ter zvišanje zavesti do okolja.

"Vsako leto organiziramo kup akcij, aktivnosti, brošur in projektov, s katerimi zvišujemo to zavest. In pri tem smo bili zelo uspešni. Izola je danes urejeno in čisto mesto, odstotek ločenosti odpadkov pa je visoko nad obalnim in državnim povprečjem," je pojasnil direktor Komunale Izola Denis Bele, ki verjame, da bodo s CUP-om uspešno dosegli svoj namen.

Novoodprti CUP na Muzčevi 7 v Izoli

Na otvoritvi CUP-a je bil prisoten tudi izolski župan Danilo Markočič, ki je pozdravil njegovo odprtje ter čestital in zaželel uspešno delo vsem, ki sodelujejo pri projektu. "Res sem vesel, da je to zraslo, da je tukaj v Izoli in da bodo ta center občani in občanke s pridom koristili," je dejal.

Kdaj lahko obiščete CUP?

Ob ponedeljkih in četrtkih bo CUP v MESTU odprt popoldan, med 14. in 18. uro, ostale delovne dni v tednu pa dopoldan od 9. do 13. ure. Poleg oblačil, igrač, športne opreme, izdelkov za dom in vseh drugih uporabnih predmetov na voljo za izmenjavo ali po simbolični ceni, je v Centru tudi možno oddati drobne nevarne odpadke, kozmetiko, baterije in neuporabna zdravila, od jeseni pa bo možno tudi plačevanje položnic za storitve zbiranja in odvoza odpadkov.

Izolska komunala je bila lani uspešna na razpisu LAS Istre in prejela nekaj manj kot 200.000 evrov nepovratnih sredstev. Plod uspešno pridobljenih sredstev je poleg različnih dogodkov, ki jih je izolska komunala organizirala skupaj s partnerji, in zaposlitve dodatne osebe tudi današnje odprtje CUP-a.

Odprtje CUP-a v Izoli je danes popestril glasbeni vložek otrok iz OŠ Dante Alighieri in izolskega raperja Drilla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Karmen |  16 .05. 2019 ob  15: 10
A se je možno zaposliti, kot npr. popravljalec oblačil in ostalih stvari?
bubobubo |  16 .05. 2019 ob  14: 11
A je center namenjen samo Izolanom ali velja tudi za ostale