V ISTRI VIDELI METEOR: Najverjetneje je padel v Jadransko morje (VIDEO)

Istra

Včeraj nekaj ​​minut pred 20. uro je bil z območja Istre viden meteor. Pojav je trajal približno 10 sekund in je bil po besedah ​​očividcev impresiven.

Marino Tumpić, vodja astronomskega društva Vidulini, je za portal Istra24 povedal, da bi glede na posnetke, ki jih je videl, lahko rekel, da gre za meteor tipa 'fireball' oz. 'ognjena krogla'.

"Pogledal sem podatke in trenutno ni aktivna nobena večja skupina meteorjev, a to ne pomeni, da meteorji ne vstopajo v naše ozračje vsak dan," pravi Tumpić in dodaja, da uradnih podatkov o tem nebesnem dogodku še nima.

Takšne ognjene krogle začnejo goreti na nadmorski višini od približno 120 do 150 kilometrov nad tlemi in ugasnejo na nadmorski višini od 50 do 70 kilometrov, kar pomeni, da popolnoma razpadejo in zgorijo takoj po vstopu v zemeljsko atmosfero, pravi Tumpić in dodaja, da je takšne pojave mogoče videti v radiju približno 300 kilometrov od osrednjega dogodka, tako da bi se prehod meteorja, glede na kot, pod katerim je letel, lahko lociral nad Jadranskim morjem.

"Upam si trditi, da je ta ognjena krogla razpadla nekje nad Jadranskim morjem ali proti obali, v atmosfero pa je 'udarila' nekje nad Jadranskim morjem," meni Tumpić.

Njegovo izjavo potrjujejo tudi očividci, ki so meteor videli v Istri in Kvarnerju, pa tudi v Italiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  06 .03. 2022 ob  19: 58
Se ga je vidlo anka v Kopre...proti JV.