V ISTRI VAS IMAJO ŽE NA OČEH: Uvajajo nadzor z droni

Istra

Koncesionar mreže avtocest v hrvaški Istri, družba Bina Istra je objavila, da bodo kmalu z droni nadzirali celoten promet na avtocestah, za katere skrbijo. Končuje se poskusna doba na enem izmed odsekov, rezultati pa so izjemno dobri. Načrtujejo, da bodo za nadzor več kot 140 kilometrov istrskega ipsilona potrebovali največ sedem dronov.

Celoten projekt Viva Drone Patrol so razvijali strokovnjaki Bina Istre, ki so prvi na svetu začeli nadzirati promet z droni, danes piše Jutarnji list. Bina Istra je lani v Parizu dobila prvo nagrado na mednarodnem razpisu za inovacije. Interes za projekt naj bi pokazalo več svetovnih podjetij, ki upravljajo z avtocestami ali železnicami.

Poskusni dron uporabljajo za nadzor odseka med Ivoli in Cerovljem. Dron je opremljen s HD kamero, ki lahko snema tudi ponoči in v megli. Iz Bina Istre so sporočili, da bodo nabavili tudi modele dronov, ki lahko nadzirajo promet v dežju.

Ne letijo neposredno nad avtocesto

Kot so napovedali, bodo kmalu začeli izvajati nadzor prometa z dvema dronoma, za nadzor celotne avtoceste, ki je znana kot istrski ipsilon, pa jih bodo potrebovali šest ali sedem.

Med poleti pošiljajo sliko z avtoceste v središče za nadzor prometa, zahvaljujoč dobri resoluciji posnetkov pa je mogoče videti tudi podrobnosti, kot so razpoke na cestiščih, živali ob cesti, zapuščene predmete in podobno. To omogoča hitrejše posredovanje cestnih služb Bina Istre. V prihodnje bodo lahko s posnetki pomagali tudi policiji v primeru prekrškov voznikov, prometnih nesreč in poletne gneče.

V celoten sistem so vključene meteorološke postaje ob avtocesti in med poleti dronov je mogoče preveriti vse vremenske pogoje. Droni lahko ostanejo v zraku do 35 minut, njihova hitrost je 70 kilometrov na uro, letijo pa na višini med 20 in 40 metrov. Ne letijo neposredno nad avtocesto, temveč izven 25-metrskega pasu ob avtocesti, v katerem je prepovedan letalski promet. Da ne bi motili voznikov, so droni nevtralnih barv, ki so čim bolj podobne okolju, so dodali.

Deli novico:

Izola  |  13 .03. 2018 ob  09: 34
Svet je pod kamerami ze vec let in ti droni niso nic novega! Dron je ze staromoden.... sedaj so v modi cebele roboti ki snemajo.....
... |  13 .03. 2018 ob  05: 19
-1
Od kdaj pa so cestne kamere postale staromodne? Ma kaj nimaste v kej boljšega za investirat kot pa metat denar v zrak? Če že si raje kupte boljše avtocestne kamere...
crniovcar |  12 .03. 2018 ob  22: 48
VSE ZA DENAR KAJ BI SE SPOMNILI ,ČE BI VSI VOZILI KOLKER TOK PO PREDPISIH
Quetto |  12 .03. 2018 ob  16: 49
Pa kaj mi nismo v Istri?
Pjero |  12 .03. 2018 ob  15: 12
Ha, mi pa bomo z droni gradili 2. tir !
Zmaj |  12 .03. 2018 ob  15: 00
Po burji so jih tudi testirali?
frača |  12 .03. 2018 ob  13: 45
mi nosi postrani ...
SATIR |  12 .03. 2018 ob  13: 43
PR NAS PASEMO OVCE Z DRONI. Bojda bodo v luki pričeli z raztovorom konteinerjev z droni. Jaz nabiram jurčke ponavadi z dronom, ko se mi ne da hodit, grem najprej z dronom v izvidnico, in potem če je kaj, grem pobrat, ker sicer full prehodiš brez učinka. Lahko bi tudi ribe lovili szi dronom in to preko meje...
jurij |  12 .03. 2018 ob  12: 10
bi z dronom lahko kontrolirali vinjete?