V HRVAŠKI ISTRI V PETEK ZAPIRAJO ŠOLE: Od ponedeljka pouk prek spleta

Istra

Zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa bodo v hrvaški Istri od petka prekinili pouk v osnovnih in srednjih šolah, pa tudi na fakultetah, je danes potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Napovedal je, da bo od ponedeljka potekal pouk prek spleta. Medtem so na Hrvaškem potrdili še tri nove primere okužbe z novim koronavirusom.

Andrej Plenković

Izobraževalne ustanove v hrvaški Istri bodo v četrtek odprte, da bi se zaposleni, učenci in starši pripravili na izvedbo vseh ukrepov. V ponedeljek pa se bo začel pouk prek spleta, je dejal Plenković na novinarski konferenci po seji nacionalnega štaba za civilno zaščito in pristojnih ministrov na sedežu hrvaške vlade v Zagrebu. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je pojasnila, da imajo pripravljene določene vsebine za pouk na spletu, ki ga bodo od ponedeljka izvajali v virtualnih učilnicah za učence višjih razredov osnovnih šol ter za dijake v srednjih šolah v hrvaški Istri.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Za učence nižjih razredov osnovne šole bodo predvajali vsebine za pouk na tretjem programu hrvaške televizije, je dodala Divjakova. Povedala je, da bodo za učitelje organizirali virtualne zbornice. Povedala je, da so zagotovili dodatni denar za nabavo tabličnih računalnikov, ki jih bodo posodili učencem in dijakom iz manj premožnih družin, ki doma nimajo računalnika. Spomnila je, da so šole od prejšnje jeseni dobile več kot 90.000 tabličnih računalnikov za učence in dijake, kot tudi več kot 26.500 tabličnih računalnikov za učitelje.

Zaprtje šol v hrvaški Istri je zahtevala lokalna in regionalna samouprava, potem ko so v začetku tedna zabeležili prvi dve okužbi z novim koronavirusom. Zahtevali so tudi zaprtje vrtcev, a na današnji novinarski konferenci tega niso omenjali. V hrvaški Istri so že v torek poostrili nekatere ukrepe in priporočili, da organizatorji do 14. aprila odpovedo vse javne dogodke ter kulturne in športne prireditve. Plenković je danes dejal, da je na Hrvaškem 19 primerov okužbe z novim koronavirusom. Najnovejši trije potrjeni primeri so osebe, ki so se vrnile na Hrvaško iz Avstrije in Nemčije. Vseh 19 okuženih je v bolnišnicah v Zagrebu, Varaždinu, Pulju in na Reki.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dejal, da imajo v zdravstvenem sistemu približno 800 postelj za intenzivno nego v klinikah, kot tudi 250 postelj v bolnišnicah. Omenil je, da imajo v zdravstvenih ustanovah več kot 500 respiratorjev, kot tudi več kot 300 mobilnih respiratorjev, s katerimi so opremljeni vsa reševalna vozila. Izrazil je upanje, da jim ne bo treba uporabiti niti dela teh zmogljivosti. Novinarje je zanimala tudi usoda potnikov, ki so danes pripluli v Split s trajektom iz italijanske Ancone. Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je napovedal, da bo Italija sprejela nazaj devet svojih državljanov, medtem ko bo ostalih 19 tujih državljanov ostalo v 14-dnevni karanteni v Splitu.

Plenković je še izpostavil, da pripravljajo tudi ukrepe, ki bodo olajšali poslovanje podjetnikom, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa. Poudaril je tudi, da zaenkrat ni potrebe po rebalansu državnega proračuna. Spomnil je tudi, da bo Evropska komisija zelo kmalu pripravljena finančno pomagati gospodarstvom vseh držav članic EU. Iz obstoječih neporabljenih sredstev evropskega proračuna so zagotovili 25 milijard evrov, je dejal Plenković.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  12 .03. 2020 ob  10: 16
Iz hrvaškega dela Istre naj prenehajo hodit v Italijo. Lahko bi pa jih ob povratku na naši meji zavrnili, kot to delajo Hrvati z vsemi, ki so v tranzitu čez Slovenijo.