V GORIŠKIH BRDIH TRGATEV V TEKU: Na Krasu začetek čez teden dni

Slovenija

V Goriških brdih so na posameznih legah začeli trgati letošnjo letino grozdja, medtem pa se na Krasu na trgatev pripravljajo in bo predvidoma stekla konec prihodnjega tedna. Klet Brda je v torek začela s trgatvijo modrega pinota, danes nadaljujejo s chardonnayjem, v polni razsežnosti pa bo trgatev zaživela prihodnji torek.

Kot so povedali v Kleti Brda, modri pinot in chardonnay potrebujejo kot osnovno za pripravo penin. "Gre za trgatev na posameznih legah, prava trgatev v polni razsežnosti se bo začela v torek, 1. septembra. Predvidoma bo trajala do 10. oktobra," so dodali. Prihodnji teden bo stekla tudi trgatev na Krasu. V podjetju Vina Kras bodo s trgatvijo začeli predvidoma okoli 4. septembra, in sicer bo najprej na vrsti grozdje belih sort. "Glavni del trgatve sorte refošk za vino teran pa bomo začeli predvidoma okoli 20. septembra in zaključili okoli 15. oktobra," so pojasnili.

Večino grozdja bodo tako v Brdih kot Krasu predelali v vino, Vina Kras delno tudi v mošt in grozdni sok. V kraškem proizvajalcu vin bodo letos za kilogram grozdja sicer povprečno odšteli približno 75 centov. V kraškem proizvajalcu vin, kjer so pojasnili, da se vinarji že kar nekaj let soočajo tudi s pomanjkanjem trgačev, se že desetletje poslužujejo tudi strojnega obiranja. Strojno obiranje namreč po njihovih pojasnilih poleg reševanja manjka delovne sile zagotavlja še izredno kakovost obranega grozdja.

Tudi v Kleti Brda trgatev opravijo brez večjih težav. Kot so pojasnili, združujejo 400 briških vinogradnikov, ki trgatev opravijo v krogu svojih družin. "To nam zagotavlja še večjo kontrolo kakovosti grozdja, ki je v Kleti Brda vzpostavljena skozi celo leto, saj so naši agronomi dnevno v stiku z vinogradniki. Kakovost vina se namreč rodi v vinogradu," so dodali. Letos so se sicer nekateri vinarji v državi zaradi posledic epidemije covida-19 soočali s težavi pri prodaji vin in presežki. Medtem ko v Kleti Brda nimajo presežkov vin, je nekoliko drugače v Vinih Kras.

"Glede presežkov vin zaradi koronske krize smo se v začetku avgusta delno poslužili EU ukrepa destilacije in na ta način omogočili nemoten odkup grozdja od naših članov in kooperantov ter pripravili pogoje in prostor za novo vino," so pojasnili v Vinih Kras in dodali: "Če se kriza ne bo bistveno poglobila, ocenjujemo, da viškov vin v prihodnje ne bomo imeli."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija