V EU PODPISALI SPORAZUM ZA 300 MILIJONOV ODMERKOV CEPIVA: "Naša evropska dobavna veriga naj bi kmalu začela proizvodnjo"

Svet

Nemčija, Francija, Nizozemska in Italija, združene v zavezništvo za cepivo, so s farmacevtsko družbo AstraZeneca včeraj podpisale sporazum za nabavo 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 za EU, ko ga bodo odkrili, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila nemška vlada.

Britansko-švedski koncern razvija cepivo AZD1222 v sodelovanju z britansko univerzo v Oxfordu. Razvoj cepiva bo po napovedih zaključen do konca leta. "Ta sporazum bo več sto milijonom Evropejcem zagotovil dostop do cepiva, ko bo to odobreno," je dejal izvršni direktor koncerna Pascal Soriot. "Naša evropska dobavna veriga naj bi kmalu začela proizvodnjo, zato upamo, da bo novo cepivo kmalu in široko dostopno," je dodal.

Po navedbah nemškega ministrstva za zdravje morajo cepivo razdeliti med vse članice unije, ki želijo pri tem sodelovati, pri čemer je treba upoštevati število prebivalcev posamezne države. Po podatkih Svetovne banke v EU živi okoli 447 milijonov ljudi.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je poudaril, da bo hitra in usklajena akcija skupine držav članic koristila vsem državljanom unije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  14 .06. 2020 ob  13: 41
Končno. Cilj je dosežen. Ker so naročilo cepivo za skoraj vsakega odraslega EU prebivalca je jasno, da bo sedaj virus kar sam od sebe zginil. Ne bo ne 2,3 ... vala, ljudje ne bodo umirali, farmacevti pa bodo zaslužili. To je najhitrejša iznajdba cepiva v zgodovini človeštva. Da pa sploh ne omenjam, da ni jasno kakšno vrsto cepiva je sploh potrebno pripraviti, glede na ogromno sevov tega smrtonosnega virusa. In vsaka naslednja bo še hitrejša. KOLIKO TO STANE? Ni pomembno. Je plačano z davkoplačevalskim denarjem.
alfa |  14 .06. 2020 ob  08: 52
kar naj si ga imajo in naj se pikajo po mili volji ,jaz se ze ne bom cepila.