V BOJ ZA NAJBOLJŠO JADRALNO DRŽAVO: Slovenske Krpane bo vodil Žbogar, napoveduje bitko za medaljo

Slovenija

Leta 2022 bo na Ženevskem in Neuchatelskem jezeru v Švici prvi jadralni zlati pokal SSL, na katerem bodo skušali po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu na regatnem polju določiti najboljšo jadralno državo. Slovenski kapetan Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi medaljami najboljši slovenski jadralec v zgodovini, je za cilj postavil medaljo.

Kvalifikacije se bodo začele 3. maja, veliki finale štirih najboljših reprezentanc pa bo 26. junija 2022. Slovenska ekipa, ta čas na 25. mestu svetovne lestvice, se je poimenovala Krpani po znamenitem junaku pripovedke Frana Levstika Marinu Krpanu.

"Pred letom in pol so me izbrali za kapetana. V posadki želimo združiti najboljše slovenske talente ter izjemno izkušene strokovnjake različnih področij, od proizvajalcev bark, vremenoslovcev in drugih, ki bodo vključeni v to lepo zgodbo. S povsem realnim ciljem, da jo končamo na najvišji zmagovalni stopnički. Imamo na voljo podobne jadrnice, kot bodo tiste, s katerimi bomo nastopili na zlatem pokalu. Lahko se zelo dobro pripravimo tudi za nastop v konkurenci največjih jadralnih nacij," je na predstavitvi v prostorih Jadralne zveze Slovenije (JZS) v Portorožu dejal Vasilij Žbogar.

Žbogar: Čakajo nas naporni meseci, potrebovali bomo dve ekipi s po devetimi in še rezervo

Prve načrte za to tekmovanje so v Olimpijskem muzeju v Lozani predstavili leta 2019, nato so začetek tekmovanj spremenili zaradi pandemije novega koronavirusa. Osnove pa so ostale, posadke na zlatem pokalu bodo na tekmi štele 11 članov, po devet pa jih bo na posamezni jadrnici med regatami.

"Prepričan sem, da bomo potrebovali dve ekipi s po devetimi in še rezervo, da nas bo lahko v določenem trenutku tudi 25, saj bo tekmovanje potekalo skoraj mesec dni. Zato bodo vključeni vsi najboljši v različnih segmentih jadranja. Čakajo nas naporni meseci, da vse skupaj organiziramo in nastopimo na najvišji možni ravni," je dodal Žbogar.

Predsednik JZS Samo Lozej je uvodoma čestital krmarju Igorju Lahu in njegovi ekipi za zmago na pokalu RC44 konec prejšnjega tedna. Doslej je bilo izdelanih 25 jadrnic RC44, ki jo je zasnoval Slovenec Andrej Justin in so zelo podobne tistim, s katerimi bodo tekmovali na zlatem pokalu.

Bodo nekoliko večje od RC44, vsi bodo jadrali na istih karbonskih modelih SSL47, dolgih 47 čevljev (13,50 m). Jadralci jih bodo prvič videli v Švici, kjer bodo od druge polovice leta potekali tudi uradni treningi. Slovenci so opravili že veliko regat na RC44 in so večinoma še vedno v naši državi.

Višnjevec: V ospredju ni tehnologija, ampak znanje in izkušnje

"Kot žoga pri nogometu bodo jadrnice za zlati pokal enake za vse in se bodo za posamezne regate žrebale. Odstranjen bo v celoti elektronski sistem in motorji, trup spodaj bo popolnoma zaprt, tudi inštrumentov ne bo na barki. Tekmovanja v Švici bodo potekala v podobnih pogojih kot poleti na severnem delu Jadrana," je razloge za visoke tekmovalne cilje pojasnil Justin.

Na predstavitvi, na kateri so bili številni nekdaj najboljši jadralci, med njimi Lah, Tomaž Čopi in Mitja Margon, ta čas najboljša slovenska olimpijska posadka Tina Mrak in Veronika Macarol, pa tudi mladi na čelu z obetavnim Tonijem Vodiškom, ki na OI v Parizu leta 2024 načrtuje medaljo v kajtanju.

"Odpiramo nov projekt olimpijskega jadranja, da se v tem športu združimo. V ospredju ni tehnologija, ampak znanje in izkušnje, pa tudi mladostna zagnanost, pravi olimpijski duh v nasprotju s pokalom Amerike, kjer sta najpomembnejša denar in tehnologija. Zato sem tako kot Žbogar prepričan, da smo lahko zelo visoko," je zatrdil tudi Julijan Višnjevec, direktor slovenskega nastopa.

Žbogar lahko del ekipe izbere sam, drugi del pa bo določen glede na svetovno lestvico. Desetega januarja prihodnje leto bo znana končna lestvica krmarjev in posadk. V zlatem pokalu bo izmed 114 članic mednarodne zveze nastopilo 56 držav, ki bodo najvišje na svetovni lestvici.

Svetovna jadralna zveza je določila, da je to poseben dogodek v mednarodnem koledarju, kot je tudi pokal Amerike, najstarejše neprekinjeno športno tekmovanje na svetu.

Ekipam bodo organizatorji plačali namestitev in prehrano, tako da bo slovenski strošek glede na trenutne podatke za zdaj prihod v Švico ter nadomestilo za porabljen čas za udeležbo na tekmovanju. Prvi treningi slovenske ekipe bodo od 25. do 29. avgusta na Neuchatelskem jezeru.

Prva nedeljska regata 44Cup pripadla slovenski Ceeref

V nedeljo se je v Portorožu zaključila prva regata 44Cupa letošnje sezone in prva po leto in pol dolgem premoru. Uvodno regato je osvojil slovenski Ceeref Igorja Laha. Druga je bila ruska Nika, na kateri jadrajo trije slovenski jadralci Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc, tretje mesto pa je osvojila britanska Aqua.

Tekma se je v Piranskem zalivu odvijala v zmernem do močnem južnem vetru, ki je v sunkih dosegel tudi moč 25 vozlov. V soboto je bila v vodstvu britanska Team Aqua, s tremi točkami zaostanka jim je sledil slovenski Team Ceeref, na tretje mesto se je uvrstil ruski Atom Tavatuy. Team Nika so bili četrti s šestimi točkami zaostanka. V nedeljo je ekipa Ceeref jadrala odlično in en plov zmagala, druga dva pa končala kot druga in tretja, kar je bilo dovolj za prevzem vodstva in skupno zmago. 

Flota se iz Portoroža seli v švedski Marstrand, kjer se bo druga regata sezone odvijala med 30. junijem in 4. julijem. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija