V BOJ POŠILJA TUDI ŽENSKE: Rusija naj bi jih začela novačiti za vojno v Ukrajini

Svet

Rusija naj bi začela novačiti ženske za opravljanje bojnih nalog v vojni proti Ukrajini, so danes poročali ruski mediji. Do zdaj so bile ženske v ruski vojski zaposlene le v zdravstvu in v kuhinji, po novem pa bi lahko delovale tudi kot ostrostrelke in upravljavke brezpilotnih letalnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spletni portal Pomembne zgodbe, ki trdi, da je eden od redkih ruskih portalov neodvisnega preiskovalnega novinarstva, je danes poročal, da je v teku rekrutiranje žensk za sodelovanje v vojni v Ukrajini. Te bi delovale kot ostrostrelke in upravljavke brezpilotnih letalnikov v najemniške enote pod poveljstvom ruskega obrambnega ministrstva.

Vojakinjam ponujajo šestmesečno pogodbo z mesečno plačo v višini 2330 dolarjev. V primeru poškodbe je predviden bonus med približno 10.700 in 32.100 dolarjev, v primeru smrti pa naj bi družinski člani prejeli približno 53.500 dolarjev.

Oglasi za rekrutiranje žensk naj bi se pojavili na ruskem družbenem omrežju Vkontakte, eden od domnevnih rekrutov pa je za ruski portal Pomembne zgodbe povedal, da iščejo ženske, ki so že usposobljene za uporabo orožja.

Ukrajina se že od februarja 2022 spopada z obsežno rusko agresijo. Natančno število žrtev ruske invazije ni znano. Po oceni britanskega obrambnega ministrstva pa je bilo od začetka invazije ubitih oziroma poškodovanih med 240.000 in 290.000 ruskih vojakov. To vključuje med 150.000 in 190.000 smrtnih žrtev in tistih, ki niso več sposobni za bojevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je jeseni lani zaradi nepričakovano visokih izgub napovedal mobilizacijo 300.000 rezervistov. Strokovnjaki menijo, da se želi Kremelj zaradi predsedniških volitev, ki bodo predvidoma potekale spomladi prihodnje leto, izogniti nadaljnji mobilizaciji, zato novači prostovoljce.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija