Ustavno sodišče o menedžerskem davku

Ustavno sodišče bo na današnji seji odločalo o zahtevi za oceno ustavnosti dela zakona o dodatnem davku od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov v času gospodarske krize. Po mnenju upravnega sodišča, ki je dalo zahtevo za oceno ustavnosti, je del zakona, ki se nanaša na njegovo uporabo, v nasprotju z ustavo.

Po oceni upravnega sodišča zakon ne sme s povratno veljavnostjo uveljavljati davčne obveznosti. Menedžerski davek je namreč DZ sprejel septembra 2009, v njem pa je določeno, da se uporabi za dohodke po tem zakonu, prejete od 1. januarja 2009 dalje.

Vlada je zahtevo o oceni ustavnosti septembra 2009 ocenila kot neutemeljeno, zato je ustavnemu sodišču predlagala, naj jo zavrne. Ocenila je namreč, da se z njim zasleduje varstvo javne koristi, da se omili in rešuje kriza ter da se posega v visoke dohodke poslovodstev in nadzornikov poslovnik subjektov, ki so od države prejele pomoč.

Menedžerski davek, katerega veljavnost se je konec leta 2010 iztekla, je znašal 49 odstotkov in ga je bilo treba plačati na zneske nad določeno višino: pri plačah denimo v višini nad 12.500 evrov mesečno, pri nagradah pa nad 25.000 evrov letno.

Njegovo ustavno presojo sta zahtevala tudi dva nekdanja člana uprave NLB, Marjan Kramar in Matej Narat, a je ustavno sodišče njuno zahtevo zavrglo.

Deli novico:

vsa ta  |  21 .11. 2013 ob  10: 31
golazen je v nasprotju z ustavo, če firma dela minus, kako ima lahko menežer tako plačo, banda banditska