USPEŠNO POSLOVANJE INTEREUROPE: Lani s 4,7 milijona evrov čistega dobička

Koper

Skupina Intereuropa je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 4,7 milijona evrov čistega dobička, potem ko je imela predlani nekaj manj kot dva milijona evrov čiste izgube. Prihodki od prodaje so porasli za sedem odstotkov na 160,4 milijona evrov.

"Poslovanje skupine Intereuropa v letu 2018 sta zaznamovali rast prihodkov od prodaje in zniževanje zadolženosti," so v današnji objavi na spletni strani Ljubljanske borze zapisali v družbi, potem ko se je s poslovanjem seznanil nadzorni svet. Prodajo so povečali na vseh treh poslovnih področjih skupine, to je na kopenskem prometu, logističnih rešitvah in interkontinentalnem prometu.

Največjo rast prodaje sta ustvarili obvladujoča družba Intereuropa ter odvisna družba na Hrvaškem, ki že drugo leto izvaja prestrukturiranje poslovanja. Na drugi strani je imela zaradi škodljivega ravnanja bivšega izvršnega poslovodstva največji padec prodaje odvisna družba v Srbiji, so navedli v družbi.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine je porasel s 300.000 evrov na 6,4 milijona evrov. Bruto dobiček iz poslovanja je z 12,8 milijona evrov ostal na ravni leta 2017 in je bil 12 odstotkov pod načrti. Skupina je neto finančni dolg znižala za 10 odstotkov, konec leta je znašal 60,2 milijona evrov. Investicij je bilo za 5,4 milijona evrov, kar je po navedbah družbe največ v zadnjih letih, največje so bile investicije v posodobitev in razširitev skladiščnih zmogljivosti v Celju, razvoj in posodobitev informacijske tehnologije ter investicijsko vzdrževanje skladišč v Mariboru in Zagrebu.

Družba Intereuropa je imela 111,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov več kot predlani. EBIT se je povečal za 92 odstotkov na 5,3 milijona evrov, EBITDA za 11 odstotkov na 9,4 milijona evrov. Čisti dobiček je znašal 4,1 milijona evrov, potem ko je bil predlani pri 340.000 evrov.

Družba je 1. marca 2019 z bankami upnicami sklenila dodatek k pogodbi o finančnem prestrukturiranju, ki regulira finančne obveznosti družbe, s katerim je podaljšala veljavnost pogodbe do konca januarja 2020. "To bo družbi omogočilo, da izvede postopek refinanciranja finančnih obveznosti po zaključku postopka prodaje večinskega paketa delnic družbe," so navedli.

Šest bank upnic Intereurope - SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo - namreč prodaja svoj 72-odstotni delež kapitala oz. 54 odstotkov glasovalnih pravic v družbi. Najvišjo zavezujočo ponudbo je po neuradnih informacijah Siola oddala britanska logistična družba Xpediator.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija