UPS, KLOBASE IN SLANINA: Rdeče meso povzroča raka

Svet

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi rdeče meso, povzroča raka na debelem črevesu, je danes objavila Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

IARC je svarilo utemeljila na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. "Spričo velikega števila ljudi, ki uživajo predelano meso, ima njegov globalen vpliv na pojavnost raka pomen za javno zdravje," je poudaril predstavnik IARC Kurt Straif.

Kot so pojasnili v agenciji, je za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa. Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki se jo poje dnevno, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak, so poudarili v agenciji.

Karcinogeni učinki uživanja

Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10 držav. V njem so razkrili močne dokaze, ki podpirajo trditve o karcinogenih učinkih uživanja rdečega mesa, predvsem ko gre za raka debelega črevesa in rektuma, pa tudi slinavke in prostate, so še zapisali v agenciji, ki ima sedež v francoskem Lyonu.

Med rdeče meso se štejejo govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso.

Ko gre za predelano meso, pa po navedbah IARC obstaja dovolj dokazov, da njegovo uživanje povzroča kolorektalni rak.

Nevarno je predelano meso

Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje.

Agencija je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri so tudi tobačni dim in azbest, je pa hkrati poudarila, da to ne pomeni, da je enako nevarno. Strokovnjaki v študiji pa niso ugotovili, ali kuhanje mesa vpliva na tveganje za raka.

Deli novico:

Saj ni res, pa je |  27 .10. 2015 ob  08: 32
Transmaščobe, ki so dokazano strupene, pa ni na seznamu!! Kera neumnost, očitno lobiji delujejo
Ma bejžte no... |  26 .10. 2015 ob  22: 46
..pršut, panceta, mast, malo refoška, solato s česnom, pa si zdrav ku riba...Kej so te floskule..je bolj zdrav kebab?
Franz |  26 .10. 2015 ob  18: 01
Mah,sen ratal malo lačen, gren si narezat malo paršuta! Ponavadi mi rata slabo ku gledan dnevnik!
Ma |  26 .10. 2015 ob  15: 58
Jst zaradi uživaja mesa domačih živali še nisem zbolel, tudi moji predniki ne. Odvisno iz katerega območja prihaja, s čim krmijo živali, način predelave, način zakola, ravnanje z mesom, razni konzervansi ....
Cancer |  26 .10. 2015 ob  14: 23
Če naši pradavni predniki ne bi začeli uživati rdečega mesa, se človekovi možgani sploh ne bi razvili, tako kot so se.
Tudi to je znanstveno dokazano.
Alora smo se razvili zato, da odkrijemo rakotvornost rdečega mesa....
Po  |  26 .10. 2015 ob  14: 19
mojem ni samo meso krivo.....
Krivi so dodatki, ki jih filajo v meso .......
100 let za kačami !! ... |  26 .10. 2015 ob  14: 04
... je DANES objavila ?......................... :-)))