UP FHŠ VABI NA DNEVE HUMANISTIKE: Odlična priložnost za poglobljeno razpravo, kritičen razmislek in izmenjavo mnenj

Koper

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem ponovno organizira Dneve humanistike, v okviru katerih se bodo med 8. in 12. aprilom odvili številni dogodki za vse ljubitelje humanistike. Osrednje tematike letošnjih humanistično obarvanih dnevov bodo zaradi svoje aktualnosti v družbo Fakultete za humanistične študije vabile tudi širšo javnost.

V času, ko se soočamo s številnimi izzivi na vseh področjih življenja, so Dnevi humanistike odlična priložnost za poglobljeno razpravo, kritičen razmislek in izmenjavo mnenj.

Ponedeljek, 8. april

Uvod v celotedensko dogajanje bo preddogodek z naslovom Kakšno znanost potrebujemo za izhod iz mnogoterih kriz: Abdullah Öcalan in osvobodila misel Kurdistana. Predavanje, ki ga s skupnimi močmi organizirajo Časopis za kritiko znanosti, Radio NOR in Socialistrski bralni krožek, bo potekalo ob 18. uri v predavalnici Burja 1.

Med 13. do 14. uro bo v predavalnici Maestral 1 študentka 3. letnika Komuniciranje in medijev Lana Milovanović izvedla delavnico kreativnega razmišljanja v okviru predmeta Uvod v politologijo.

Torek, 9. april

Rdeča nit uvodnega dneva bodo Mediji in umetna inteligenca. Udeleženci bodo ob 16.30 v avli Palače Armerija prisluhnili okrogli mizi na temo Pamet brez meja: umetna inteligenca, človek in prihodnost. V razpravi, ki jo bo povezoval dr. Primož Turk, bodo sodelovali dr. Ernest Ženko (UP FHŠ), dr. Branko Kavšek (UP FAMNIT), dr. Ana Beguš (UP FHŠ) in dr. Igor Bijuklic (Pedagoški inštitut). V središču debate bodo aktualni izzivi, s katerimi se že in se bomo še morali soočiti z vse širšo uporabo umetne inteligence na vseh ravneh življenja. To bo obenem priložnost, da se poglobimo v vprašanja, ki ne zadevajo le tehnološki napredek, temveč tudi našo družbeno prihodnost. Po zaključku dogodka sledita krajši kulturni program in druženje v organizaciji Študentskega sveta UP FHŠ.

Sreda, 10. april

Sredin program, sestavljen iz dveh okroglih miz, bo potekal pod krovno temo Mediji, medijska pismenost in regulacija.

Na dopoldanski okrogli mizi Ali si mediji želijo medijsko pismenih uporabnikov?, ki jo bo vodila radijska novinarka Tjaša Škamperle, bodo sodelovali pomočnik direktorja Radia Slovenija Matej Praprotnik, raziskovalka medijske pismenosti in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica otroškega in mladinskega programa TV Slovenija mag. Martina Peštaj in dr. Zoran Medved s Fakultete za humanistične študije. Dogodek bo potekal ob 10. uri v predavalnici Burja 1.

V popoldanskem terminu se bo dogajanje preselilo v avlo Palače Armerija. Ob 16. uri bodo poslušalci v okviru okrogle mize Čakajoč Godota: pot do sodobne medijske zakonodaje prisluhnili mag. Brankici Petković, raziskovalki Inštituta za sodobne družbene in politične študije Mirovnega inštituta, Borisu Bergantu, nekdanjemu podpredsedniku Evropske radiodifuzne zveze EBU in svetovalcu za področje medijske regulacije, Špeli Stare, generalni sekretarki Društva novinarjev Slovenije, in dr. Sandri Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije UP. Okroglo mizo bo moderiral dr. Zoran Medved, sodelavec Oddelka za medijske študije UP FHŠ.

Četrtek, 11. april

Četrti dan bo 17. uri v predavalnici Maestral 3 potekal pogovor z besedilopiscem Dragom Mislejem-Mefom in glasbenim gostom, ki ga bo moderirala Arjana Cah.

Petek, 12. april

Na zadnji dan dogajanja bo že tradicionalno, četrto leto zapored predstavljen cikel gostujočih predavanj na temo Živali v prazgodovinski umetnosti 4, ki bo med 11. in 14. uro potekal prek Zoom povezave. Dr. Miloš Spasić iz Muzeja grada Beograda bo predstavil temo Živali kot družbeni dejavniki v poznoneolitski vinčanski kulturi, dr. Aleksandra Papazovska iz Arheološkega muzeja Severne Makedonije bo nadaljevala s predavanjem Zoomorfna ikonografija kot likovni in religiozni izraz na pajonskih bronastih predmetih, sledilo bo predavanje dr. Ivana Drnića iz Arheološkega muzeja v Zagrebu, ki bo približal temo Upodobitve živali v kontekstu halštatske in mlajše železnodobne kulture v celinski Hrvaški. Cikel gostujočih predavanj bo moderirala izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur, sodelavka Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ ter s predavanjem Konj v vizualni umetnosti železne dobe zaključila dogodek.

Več na Dnevi humanistike. Lepo vabljeni.