UNIVERZA NA PRIMORSKEM VABI NA TRADICIONALNI DOGODEK: Popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Koper

Univerza na Primorskem vas vabi na 3. Regalnico - popis zelene rege (Hyla arborea) v slovenski Istri, Brkinih in na Krasu.

Zelena rega (Hyla arborea) je med 3 in 5 cm velika in izjemno prikupna dvoživka. Je edina vrsta rege v Sloveniji. Poleg njenega videza je posebej markantna zaradi njenih plezalnih sposobnosti, ki jih omogočajo okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov. Spretno pleza po listih in vejah dreves in grmovnic, po trstičju in drugih rastlinah podobnih velikosti. Večinoma je aktivna podnevi, a njeno prisotnost najlažje zaznamo po sončnem zahodu v času parjenja (pozno spomladi in zgodaj poleti), ko se odrasli samci posebej intenzivno oglašajo. Uglašeno oglašanje skupine samčkov se ob tihem večeru zlahka sliši tudi nekaj kilometrov daleč. Zelena rega je zavarovana vrsta in je na slovenski Rdeči seznam uvrščena v kategorijo ranljiva (V). Predvsem jo ogroža hitro izginjanje primernih habitatov zaradi urbanizacije, zasipavanja in izsuševanja. Resen problem so tudi vse vrste onesnaževanja, ki lahko privedejo do sprememb v kakovosti vode. Prav tako pa grožnjo predstavlja vnos rib v vodne habitate, kjer se razmnožuje.

V sodelovnju s Parkom Škocjanske jame, bo v soboto 11. maja potekala tokrat že tradicionalna 3. Reegalnica, s pričetkom ob 18. uri. Izhodiščna točka dogodka bo Promocijski kongresni center Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame, Matavun 8, 6215 Divača). Dogodek se bo zaključil okoli polnoči. Uvodoma bodo pričeli z družabnim dogodkom, kateremu bo sledila predstavitev lanskih rezultatov in terenskega dela. Nato se bodo razdelili v skupine in se podali na teren. Vsaka skupina bo dobila nekaj koordinat, nato pa se bo podala na popis prisotnosti zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre.

Udeležba na dogodku je brezplačna, a je potrebna prijava, saj je število mest omejeno.

Prijavite se preko spletnega obrazca (prijave se odprejo 15. aprila in bodo odprte do zapolnitve mest) na povezavi.


Organizatorji dogodka

Dogodek bo izveden v sodelovanju med Oddelkom za biodiverziteto UP FAMNIT in Javnim zavodom Park Škocjanske jame - PŠJ, s podporo projekta ENGREEN 2 – Kapitalizacija krepitve zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Organizacijska zasedba

Doc. dr. Martina Lužnik (UP FAMNIT), asist. Martin Senič (UP FAMNIT), Sara Strah (NIB), dr. Renata Rozman (PŠJ), Nina Štekelj (PŠJ), Erika Zuodar (PŠJ).


Dnevni red, sobota 11. maj 2024

18.00 - Zbor

Predstavitev popisa zelene rege, skupaj s predstavitvijo lanskih rezultatov

Razdelitev v skupine in prejem podrobnejših navodil po skupinah

Uvodno druženje z malico

20.00 - Odhod na teren - pričetek popisa zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov,  Krasa in Slovenske Istre

00.00 - Povratek na izhodišče


Začetki in pomen organizacije dogodkov

Maja 2022 so s podporo AEBR (The Association of European Border Regions) in Parka Škocjanske jame izvedli 1. Regalnico – popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu. Dogodka se je udeležilo 50 udeležencev, med katerimi ni manjkalo študentov bioloških smeri, strokovnjakov in drugih zainteresiranih iz lokalnega okolja kot tudi širše. Po družabnem uvodnem delu so se razdelili v 16 skupin in opravili večerni terenski popis. Skupno so pregledali 112 lokacij – kalov in tudi drugih vodnih habitatov – od tega je bila zelena rega zaznana na 25 lokacijah. Glavni cilj takšnega dogodka je s pristopom ljudske znanosti, ob podpori strokovnjakov, preveriti prisotnost zelene rege na lokacijah, kjer je bila v preteklosti že zaznana. Rezultati Regalnice pri tem bistveno prispevajo k boljšemu poznavanju stanja lokalnih populacij zelene rege na pregledanem območju.

Zaradi dobrega odziva javnosti in uspešnosti izvedenega dogodka so se odločili, da dogodek ponovijo. Organizatorji so združili moči in tako je maja 2023 bila izvedena 2. Regalnica. Tokrat v še lepši zasedbi, s kar 70 udeleženci. Pregledali so 115 lokacij, prisotnost zelene rege pa potrdili na 30.

Z letošnjo načrtovano izvedbo 3. Regalnice, ta postaja že tradicionalna. Veseli jih, da je bila prepoznana vrednost takšnih prizadevanj. Tako iz vidika pomena za poznavanja stanja vrste na tem območju, kot tudi iz vidika izobraževalne ter ozaveščevalne note, ki ju takšen dogodek zagotovo nudi.