Umrl izumitelj legendarne kalašnikovke

Svet

Po vsem svetu znani oče jurišne puške AK-47 Mihail Kalašnikov je umrl v starosti 94 let, je danes za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass potrdil Viktor Čulkov, tiskovni predstavnik urada predsednika ruske republike Udmurtija.

Kalašnikov se je v zgodovino zapisal kot snovalec lahkega orožja. Najbolj znan izdelek izpod njegovih rok je jurišna puška AK-47, bolj znana kar kot kalašnikovka, ki jo je začel razvijati ob koncu druge svetovne vojne, v uporabo pa je bila dana leta 1949. Sicer pa sta med njegovimi bolj znanimi stvaritvami med drugim še puški AKM in AK-74.

Kalašnikovka slovi predvsem zaradi svoje preprostosti in zanesljivosti ter tudi danes ostaja del oborožitve vojsk v številnih državah po vsem svetu. Priljubljena je tudi med paravojaškimi skupinami, tihotapci mamil in drugimi kriminalci. Na svetu naj bi bilo kar okoli 100 milijonov kalašnikovk, z njimi pa naj bi ubili več ljudi kot s katerim koli drugim orožjem.

"Ni moja krivda, da se puško uporablja tam, kjer se je ne bi smelo. To je krivda politikov, ne oblikovalca. Izdelal sem jo, da bi z njo branili meje domovine," se je na proslavi svojega 90. rojstnega dne branil Mihail Kalašnikov.

Legendaren izum ni prinesel bogastva

Zaradi svojih dosežkov je Kalašnikov v nekdanji Sovjetski zvezi veljal za narodnega heroja in je bil nekakšen simbol ponosne vojaške zgodovine Rusije. V svojem življenju je prejel številna odlikovanja. Če bi puške oblikoval na Zahodu, bi bil verjetno tudi milijonar, če ne kar milijarder, v svoji domovini pa ni živel razkošno.