Nazaj
 

UMAKNILI SPOREN POPRAVEK PRORAČUNA: Primorski dnevnik bo lahko še naprej izhajal

Trst

Italijansko populistično Gibanje pet zvezd je danes iz pristojne parlamentarne komisije umaknilo popravek proračuna, ki bi za 90 odstotkov znižal prispevke za vse časopise, kar bi resno ogrozilo tudi obstoj tiskovin slovenske narodne skupnosti v Italiji. Popravek so umaknili na zahtevo koalicijske desne Lige, poroča Primorski dnevnik.

Proračunska poročevalka Lige Silvana Andreina Comaroli bi v primeru, da ne bi umaknili popravka, izrazila nasprotovanje predlogu, zaradi česar bi bil ta zelo verjetno zavrnjen že v komisiji za proračun spodnjega doma italijanskega parlamenta.

Nad umikom popravka sta izrazili zadovoljstvo predstavnici Demokratske stranke v parlamentu, senatorka in zamejska Slovenka Tatjana Rojc ter poslanka Debora Serracchiani.

Poslanec Gibanja pet zvezd Adriano Varrica je v sredini novembra komisiji za proračun italijanske poslanske zbornice vložil predlog za 90-odstotno znižanje prispevkov za vse časopise ter 50-odstotno znižanje posebnega prispevka, ki ga med drugim prejemata Primorski dnevnik in Novi Matajur.

Nasprotovanje predlogu so izrazile tudi slovenske organizacije v Italiji. Med drugim so predstavniki slovenske manjšine v ta namen opravili več srečanj v Rimu in spregovorili s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, ki je izrazil podporo manjšini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija