UKRAJINA BLIŽJE VSTOPU V EU: Voditelji držav članic so podprli začetek pristopnih pogajanj

Svet

Voditelji držav članic EU so danes podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Unija pa bo pogajanja začela tudi z BiH, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo, so se še dogovorili na vrhu EU.

"Evropski svet se je odločil, da podpre začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo," je na omrežju X zapisal Michel. Dodal je, da so Gruziji podelili status kandidatke za članstvo.

"EU pa bo pogajanja z Bosno in Hercegovino začela, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo," je še sporočil predsednik Evropskega sveta. Ob tem so voditelji komisijo pozvali, naj do marca pripravi poročilo o tem, da bi lahko sprejeli odločitev.

Kot so pojasnili viri pri EU, so glede Ukrajine in Moldavije voditelji v sklepih pozvali Svet EU, naj okvirja za pogajanja z Ukrajino in Moldavijo potrdijo, ko bosta ti dve državi sprejeli še preostale ukrepe, ki ju je od njih zahtevala Evropska komisija.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v začetku novembra ob predstavitvi širitvenega poročila pojasnila, da mora Kijev sprejeti še štiri zakone. Gre za uveljavitev predlagane zakonodaje za kadrovsko okrepitev ukrajinskega protikorupcijskega urada. Odpraviti mora tudi omejitve pristojnosti agencije za preprečevanje korupcije.

Med preostalimi ukrepi je še uveljavitev zakona o lobiranju, ki bo v skladu z evropskimi standardi. Ukrajina mora poleg tega izpolniti priporočila Beneške komisije na področju manjšin.

Moldavija pa mora pred potrditvijo pogajalskega okvirja med drugim sprejeti nadaljnje korake na področju zmanjšanja vpliva oligarhov ter zagotovitev zadostnih resursov za tožilstvo, pristojno za boj proti korupciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  16 .12. 2023 ob  13: 38
Ukrajina je evropska kurba!
kokodek |  15 .12. 2023 ob  13: 12
prej bi morale v EU balkanske države, potem pa drugi
hribi |  14 .12. 2023 ob  19: 49
20
Drzave kandidatke si v preteklosti morale izpolniti 1001 pogoj za članstvo. Tukaj se pa najbolj skorumpirani državi k z mafijskimi ukrepi vodi državo podeli politična odločitev, da se pridruži tistim prej omenjenim. Boga EU s tako druščino.