UBEŽNIKA IZ KOPRSKEGA ZAPORA LAHKO PRIMEJO SAMO POD ENIM POGOJEM: Padla je odločitev pravosodnega ministrstva

Kronika

Po pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora, ki je dodobra razburkal slovensko javnost in sistem izvrševanja kazenskih sankcij, je o zadevi odločilo še pravosodno ministrstvo. "Prejeli smo obvestilo, iz katerega izhaja, da niso izpolnjeni pogoji za odločanje ministrice za pravosodje o zaprošeni izročitvi in sicer, zaradi nenavzočnosti Damnjana Mitrovića. Slednji namreč ni bil izsleden na ozemlju Republike Slovenije, temveč se nahaja v tujini," je za Regional pojasnila Mitrovićeva zagovornica po uradni dolžnosti Nina Spremo iz Odvetniške pisarne Cek.

"Iz obvestila, ki smo ga prejeli z ministrstva za pravosodje, tudi izhaja, da se bo v primeru, da bo Damnjan Mitrović prijeti na ozemlju Slovenije na podlagi srbske mednarodne tiralice, postopek izročitve nadaljeval. To pomeni, da v kolikor ne bo prijet, se postopek ne bo nadaljeval, kar potrjuje stališče obrambe, da zoper Mitrovića Slovenija nima zakonskega sredstva oziroma ukrepa, da ga tako ali drugače vrne v Srbijo, čeprav so slovenski organi seznanjeni, da se nahaja v državi članici EU oziroma celo, kje točno se nahaja," je za naš portal povedala odvetnica Nina Spremo iz Odvetniške pisarne Cek.

Spomnimo, Mitrović po pobegu iz koprskega zapora nadaljuje življenje v italijanski Ferrari. Srbija je za njim razpisala tiralico leta 2013, zaradi kaznivega dejanja povezanega z mamili, ki naj bi zagrešil leta 2007. Pred desetimi leti se je preselil v Italijo, kamor se je tudi vrnil po pobegu iz koprskega zapora. Italijanska policija je Mitrovića sicer prijela, vendar je italijansko sodišče ugotovilo, da ne obstajajo razlogi za njegovo izročitev Srbiji, saj je domnevno kaznivo dejanje zastaralo. Od takrat velja pri zahodnih sosedih za svobodnega državljana.

Koprski policisti so ga na podlagi srbske tiralice aretirali 12. septembra lani, ko se je prijavil v sežanski Hotel Safir. Zanj je bil odrejen pripor, zato so ga nastanili v koprskem zaporu, nato naj bi ga izročili Srbiji. Po manj kot treh tednih za rešetkami mu je uspelo v celico dobiti mobilni telefon. Imel je dovolj časa in dostop do interneta, da je natančno izdelal načrt za pobeg. 29. decembra ponoči sta z Draganom Milosavljevićem, potem ko sta 52 dni skrivaj žagala rešetke, pobegnila.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija