UBER PRODAL ENOTO ZA ZRAČNI PREVOZ: Podjetje, ki jo bo kupilo, skuša izdelati leteči taksi

Svet

Ameriško tehnološko podjetje Uber, ki ponuja istoimensko aplikacijo za organizacijo prevozov, bo prodalo svojo enoto za zračni transport. Podjetje je v fazi racionalizacije poslovanja, saj je tudi trg deljenja prevozov prizadela globalna pandemija covida-19, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Enoto bo kupilo podjetje Joby Aviation, ki poskuša izdelati leteči taksi. Prevzelo bo Uberjevo znanje in programsko opremo, samo pa bo v prihodnosti na Uberjevi aplikaciji ponudilo svoje električno potniško letalo, ki lahko vzleta in pristaja vertikalno. Joby sicer upa, da bodo njegovi leteči taksiji v zraku do leta 2023.

Finančnih vidikov dogovora podjetji nista razkrili, bo pa Uber v Joby iz Santa Cruza investiral 75 milijonov dolarjev.

Enota Uber Elevate je bila namenjena razvoju električnih letal in dostavnih dronov. Glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi je prepričan, da bo njena prodaja Jobyju omogočila hitrejši prodor letečih taksijev na trg.

Leta 2009 ustanovljeni Joby Aviation razvija povsem električno letalo za štiri potnike z vertikalnim vzletom in pristankom. Namesto za prodajo posameznikom se podjetje osredotoča na razvoj letala kot obliko komercialnega transporta, pri čemer bi potnike prevažali piloti.

Joby je letos že zbiral sredstva za nadaljnji razvoj, pri čemer je Uber vanj vložil 50 milijonov dolarjev.

Uber je pred nekaj dnevi sporočil, da je opustil tudi potraten razvoj tehnologije za samovozeče avtomobile. Oddelek, ki se je ukvarjal s tem, je prodal startupu Aurora. Poleg tega je v Auroro vložil 400 milijonov dolarjev in bo, podobno kot v dogovoru z Jobyjem, kot strateški partner imela dostop do njegove platforme.

Uber je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,1 milijarde dolarjev izgube. Pandemija je zrušila njegov posel deljenja prevozov, je pa okrepila del, ki se ukvarja z dostavo hrane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija