TURIZEM OKREVA "Z VELIKO HITROSTJO": Prvo mesto zaseda Evropa

Svet

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo po svetu zabeleženih 117 milijonov turističnih prihodov, kar je skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 41 milijonov, kažejo najnovejši podatki Svetovne turistične organizacije ZN (UNWTO). Pri okrevanju panoge je bila na račun sproščanja epidemičnih omejitev na prvem mestu Evropa.

Čeprav je število svetovnih turističnih prihodov še vedno za 61 odstotkov nižje kot v prvem četrtletju leta 2019, torej pred izbruhom pandemije covida-19, podatki kažejo, da turizem še naprej okreva "z veliko hitrostjo", saj "omejitve popuščajo, zaupanje pa se vrača", so v UNWTO navedli v poročilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Od dodatnih 76 milijonov mednarodnih prihodov v prvih treh mesecih jih je bilo približno 47 milijonov zabeleženih marca, kar kaže, da se okrevanje pospešuje," so zapisali v poročilu.

Povečanje je bilo še posebej opazno v Evropi, ki je sprejela skoraj štirikrat več turistov kot leta 2021, kar predstavlja 280-odstotno povečanje. Opaznejše okrevanje so zabeležili tudi v ZDA, kjer so vknjižili 117 odstotkov več prihodov turistov, in na Bližnjem vzhodu (za 132 odstotkov več).

"Pričakuje se, da se bo postopno okrevanje nadaljevalo tudi v letu 2022, saj bo vse več destinacij sprostilo ali odpravilo omejitve potovanj in se bo sprostilo še vedno prisotno povpraševanje," ocenjujejo v organizaciji, pri čemer izpostavljajo "znatno povečanje števila rezervacij letov".

Do 2. junija na 45 destinacijah (od tega dve tretjini v Evropi) ni bilo več omejitev, povezanih s covidom-19, v Aziji pa je vse več destinacij začelo blažiti omejitve.

Kljub temu pa je UNWTO zaradi tveganj, povezanih z "zahtevnim gospodarskim okoljem" in ruskim napadom na Ukrajino, ohranil previdne napovedi za prihodnje mesece.

"Zdi se, da je imela ruska ofenziva v Ukrajini doslej omejen neposreden vpliv na splošne rezultate," so zapisali v poročilu.

Vendar pa ima vojna velike gospodarske posledice na svetovni ravni, opozarjajo v UNWTO, saj povečuje stroške goriva in energije, kar povzroča višje stroške prevoza in nastanitve v turističnem sektorju, ki bi lahko negativno vplivali na okrevanje tega sektorja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija