TURISTIČNI BONI VNOVČLJIVI ŠELE OD KONCA JUNIJA? Ukrep mora še skozi proceduro

Slovenija

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.

Vlada je predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki vključuje tudi turistične bone, potrdila v sredo in ga poslala v DZ. Poslanci ga bodo predvidoma obravnavali prihodnji teden, je včeraj v oddaji Globus na TV Slovenija spomnil Zajc.

Nato mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, na kak način bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. To pa bo morala v okviru presoje državnih pomoči potrditi še Evropska komisija, je dejal Zajc.

Točnega datuma, ko bo mogoče bon tudi uporabiti, državni sekretar ni napovedal. "Bi prej rekel s prvim julijem, če bi že moral ugibati. Ampak upam, da kakšen dan prej," je dodal.

Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, vlada pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .05. 2020 ob  15: 34
nesposobna vlada porablja kup všečkanih miljard in nas zadolžuje !!!! zato bomo v prihodnje srečni, če bomo dobili bone za moko,olje, prašek....
Drek |  22 .05. 2020 ob  12: 42
Ljudje so v službah morali koristi dopust v času zaprtja in veliko jih je službo izgubilo. Torej državi izdaja turističnih bonov ne bo stala 345 milijonov evrov, ker jih ne BODO VSI KORISTILI. Raje bi ta denar razdelili direktno gostincem in bi porabili vseh 345 miljonov.