TUDI VAS V SLABO VOLJO SPRAVLJA SLAB JUTRANJI ZADAH? To so možni vzroki in načini, kako se ga znebiti

Trendi

Večina nas pozna vonj, ki prihaja iz ust takoj, ko se zbudimo. In čeprav se mnogi zaradi tega počutijo nelagodno, vsi občasno doživimo slab jutranji zadah. Izkazalo se je, da so za to morda krive nekatere vsakdanje navade. Preberite in ugotovite, zakaj imate zjutraj slab zadah in kaj lahko storite glede tega.

Kako se znebiti slabega jutranjega zadaha?

1. Ne uporabljajte ustne vode po vsakem ščetkanju zob

Čeprav je res, da bo s pomočjo ustne vodice za kratek čas vaš dah sveže zadišal, lahko ta tekočina tudi izsuši usta. Večina ustnih vodic vsebuje alkohol, kar vpliva na naravno tvorbo sline v ustih. Ker telo ponoči običajno proizvede manj sline, se mrtve celice, ki se nabirajo na jeziku in dlesni, ne odstranijo in povzročijo, da se zbudite s slabim zadahom.

2. Ne spite z odprtimi usti

Mnogi med spanjem dihajo skozi usta, kar lahko povzroči tudi suhost ustne votline in spodbudi bakterije, da se naselijo. V resnici lahko dihanje skozi usta poleg kroničnega slabega zadaha povzroči tudi kvarjenje zob in krvavitev dlesni. To se zgodi, ker kadar dihamo skozi usta, to vpliva na ustno pH ravnovesje in spreminja vrste bakterij v našem ustnem okolju. Nekateri zobozdravniki celo predlagajo prevezo čez usta kot način za rešitev te težave.

3. Poskusite z grgranjem olja

Ta metoda osveževanja daha izvira iz Indije in dokazano beli zobe ter izboljšuje zdravje zob. Vzemite žlico olja in ga grgrajte od 15 do 20 minut. Bakterije, ki povzročajo slab zadah, se oprimejo olja in se v njem raztopijo. Uporabite lahko katerokoli olje, vendar imajo mnogi zaradi prijetnega okusa raje kokosovo ali olivno olje.

4. Pri kavi bodite previdni

Čeprav si mnogi ne predstavljate, da bi začeli dan brez skodelice kave, je za slab jutranji zadah morda kriv prav vaš najljubši jutranji napitek. Kava deluje sušilno, zaradi česar telo proizvaja manj sline. Mnogi ljudje kavi dodajo tudi mleko ali smetano, mlečni izdelki pa pogosto sprožijo slab zadah.

5. Ne pozabite uporabiti strgala za jezik

Podobno kot zobje lahko tudi vaš jezik vsebuje bakterije, zaradi katerih imate slab zadah. Če ne uporabljate strgala za jezik, se namnožijo bakterije v ustih, zaradi česar se boste zbudili s slabim zadahom. Za čiščenje jezika vam ni treba nujno uporabiti strgala za jezik. Lahko uporabite tudi običajno zobno ščetko z mehkimi ščetinami.

6. Opazujte, kako dihate

Morda se sploh ne zavedate, da ves dan dihate skozi usta in ta navada lahko povzroči slab zadah. Čeprav telo čez dan običajno proizvede več sline, bo dihanje skozi usta izsušilo vaše ustno okolje. Ta navada lahko poleg slabega zadaha povzroči tudi različne bolezni, kot so luknje v zobeh in vnetja ušes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija