TUDI TOKRAT SMO PREVERILI GOVORICE: Potrjenega primera pri nas še ni, EU medtem dvignila oceno tveganja

Slovenija

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes dvignil oceno tveganja za EU zaradi novega koronavirusa z nizke do zmerne na zmerno do visoko. V odziv na širjenje novega virusa je Evropska komisija vzpostavila ekipo za odzivanje na koronavirus in zagnala novo spletno stran.

ECDC je danes dvignil oceno tveganja z zmerne na visoko, kar z drugimi besedami pomeni, da se virus še naprej širi, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob predstavitvi ekipe za odzivanje na novi virus. Natančneje, ECDC je splošno oceno tveganja za celotno EU danes dvignil z "nizke do zmerne" na "zmerno do visoko". Že nekaj časa pa sicer velja ocena "zmernega do visokega" tveganja pojava žarišč, kakršna so v Italiji, po celotni EU.

Ekipa za odzivanje bo svoje dejavnosti osredotočila na tri stebre: zdravstvo, mobilnost in gospodarstvo. Komisija je zagnala tudi novo spletno stran za obveščanje o odzivanju na novi virus.

Nad soočanjem z novim virusom v novoustanovljeni ekipi bdi pet evropskih komisarjev: komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, komisarka za zdravje Stella Kiriakides, komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, komisarka za promet Adina Valean in komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Ti so danes tudi predstavili svoje delovanje na novinarski konferenci skupaj s predsednico.

Položaj se bo verjetno še poslabšal

Lenarčič je znova izpostavil pomen usklajevanja in sodelovanja na evropski in globalni ravni, zagotovitve ustrezne ravni pripravljenosti in solidarnosti. Znova je poudaril tudi, da se ne smemo prepustiti paniki, a se obenem zavedati, da se bo položaj verjetno še poslabšal, zato je vsesplošna pripravljenost nujna.

V 18 članicah EU je bilo doslej potrjenih 2100 primerov, življenje je izgubilo 38 ljudi, je položaj povzela komisarka za zdravje. Izpostavila je, da se je okoli dvajset članic odločilo za skupno naročilo zaščitne opreme. Pogodba naj ne bi bila dorečena pred začetkom aprila.

Kariakidesova je tudi spomnila na pismo, v katerem je minuli teden vse ministre za zdravje pozvala, naj zagotovijo ustrezne vire v zdravstvu, zmogljivosti v laboratorijih in na vstopnih točkah, na primer letališčih, ter ustrezno obveščanje. Spomnila je tudi, da bodo o tem ministri za zdravje v petek razpravljali na izrednem zasedanju.

Komisarka za notranje zadeve je potrdila, da doslej nobena članica unije ni izrazila namere uvedbe začasnega nadzora na notranjih mejah v schengnu zaradi novega virusa. Vzpostavili so posebno skupino za usklajevanje glede ukrepov na meji, ki se sestaja vsak teden in se tesno usklajuje z zdravstvenimi organi.

Novi virus tveganje za evropsko gospodarstvo, zlasti turizem in promet

Že ob predstavitvi zimske gospodarske napovedi prejšnji mesec je komisija ocenila, da je novi virus tveganje za evropsko gospodarstvo, zlasti turizem in promet, in ta tveganja se že udejanjajo, je opozoril Gentiloni. Opozoril je tudi, da se lahko ideja verjetnega okrevanja v obliki črke V, torej zelo hitre upočasnitve in zelo hitrega ponovnega okrevanja, izkaže za optimistično.

Evroskupina bo v sredo o izzivih razpravljala na izredni telekonferenci

Finančni ministri bodo izmenjali informacije o stanju, na primer o tveganjih glede brezposelnosti, in takojšnjih ukrepih. Gentiloni je opozoril, da je potreben usklajen fiskalni odziv, ki pa mora biti časovno ustrezen, ne prezgodnji in ne prepozen, ukrepe je torej treba sprejeti ob pravem času in s širokim konsenzom.

Komisarka za promet pa je pojasnila, da so potniki v primeru odpovedi letov sicer upravičeno do nadomestila, vendar ne v primeru izjemnih okoliščin, kamor verjetno sodi pojav novega virusa. O nadomestilu se sicer sedaj odloča od primera do primera. Izpostavila je tudi, da evropska zakonodaja ne pokriva primerov, ko se potniki sami odločijo, da kupljenega leta ne bodo izvedli.

Položaj se hitro spreminja

Von der Leynova je sicer izpostavila, da v EU za zdaj ne načrtujejo odpovedi sestankov, na primer marčnega vrha, a obenem dodala, da se to lahko spremeni, saj se položaj hitro spreminja. Negotova je tudi usoda vrha EU in Kitajske, ki naj bi bil spomladi v Pekingu, a predsednica o tem danes ni želela govoriti, češ da se še usklajujejo z gostiteljico.

Poleg tega se bo podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in transparentnost, v torek s predstavniki spletnih platform pogovorila o boju proti dezinformacijam v povezavi z novim virusom.

Znova lažen preplah

Tudi na nas se v zadnjem času obrača vse več zaskrbljenih bralcev o prvi domnevni okužbi v Sloveniji. Danes smo preverili informacijo, ki smo prejeli, da naj bi v UKC Ljubljana potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Tudi tokrat se je informacija izkazala za napačno, kar nam je zagotovil vodja tamkajšnje službe za odnose z javnostmi Jure Brankovič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija