Tudi Google počastil slovenskega olimpionika Leona Štuklja

Spletni brskalnik Google se je danes na svojevrsten način poklonil legendi slovenskega športa, olimpioniku Leonu Štuklju. Ob 115-letnici njegovega rojstva so namreč v njegovo čast na slovenski strani google.si objavili logotip s silhueto telovadca na krogih. Štukelj je zadnjo v seriji olimpijskih kolajn osvojil na tem orodju leta 1936 v Berlinu.

Štukelj je med drugim osvojil tri zlate olimpijske medalje, največ med vsemi Slovenci doslej. Rodil se je 12. novembra 1898 v Novem mestu, kjer se je pri tamkajšnjem Sokolu seznanil z osnovami telovadbe, s katero si je pridobil sloves olimpijskega zmagovalca. V mladih letih se je Štukelj povsem posvetil športu.

Logotip s silhueto telovadca na krogih.

Z njegovimi dosežki se je trajno vpisal v zgodovino olimpijskega gibanja

Dve zlati olimpijski kolajni je osvojil na igrah v Parizu leta 1924 (mnogoboj in drog), leta 1928 v Amsterdamu je zmagal na krogih in dobil še bronasti medalji za mnogoboj in ekipno uvrstitev jugoslovanske vrste. V Berlinu leta 1936 je dobil srebrno medaljo na krogih, takrat star že 38 let. S temi dosežki se je trajno vpisal v zgodovino olimpijskega gibanja, med slovenskimi športniki pa ga ni presegel nihče.

V starejših letih je bil pomemben promotor mlade samostojne slovenske države v celem svetu, med drugim pa je aktivno sodeloval tudi pri promociji kandidature Slovenije, avstrijske Koroške in Furlanije Julijske krajine za pridobitev zimskih olimpijskih iger leta 2006.

Štukelj se ni odlikoval zgolj z vrhunskimi športnimi dosežki, ampak je bil s svojim pojavljanjem v javnosti, dosežki na drugih področjih življenja in dela velik vzornik večini Slovencev, posebej športnikom.

Deli novico: