TRŽAŠKI NARODNI DOM NAZAJ V ROKE SLOVENCEM: Poteze tržaške občine največja neznanka, bi lahko vse padlo v vodo?

Trst

Narodni dom v Trstu bodo 13. julija vrnili slovenski skupnosti v Italiji, njegova sedanja lastnica, Tržaška univerza, pa bo v zameno dobila poslopje nekdanje vojaške bolnišnice. Italijansko notranje ministrstvo je pismo o nameri v zvezi s tem te dni že poslalo vsem deležnikom.

Slovesnost simbolne predaje Narodnega doma bo potekala 13. julija v navzočnosti predsednikov obeh držav, za zdaj pa bo šlo za simbolno gesto, saj bodo uradni postopki prenosa lastništev precej zapleteni in bodo trajali nekaj let, dodaja časnik.

V poslopju Narodnega doma je trenutno sedež prevajalskega oddelka Tržaške univerze. Kot je pojasnil predstavnik italijanskega notranjega ministrstva Michele di Bari, je bila zato potrebna menjava in kompenzacija univerzi za nepremičnino, katere vrednost je ocenjena na okoli 9,5 milijona evrov.

"Usklajujemo prizadevanja, da se slovenski jezikovni manjšini v celoti vrne poslopje na Ulici Filzi 9 v Trstu, imenovano Narodni dom, ki je bilo do tragičnih dogodkov julija 1920 sedež slovenske kulture," so zapisali na notranjem ministrstvu. Gre za fašistični požig narodnega doma 13. julija 1920.

Glede na predstavljeni načrt bodo Narodni dom najprej brezplačno prenesli v državno lastništvo, univerza pa bo prav tako brezplačno v last dobila poslopje nekdanje vojaške bolnišnice, kjer že deluje študentski dom. Poleg tega bo Občina Trst brezplačno na univerzo prenesla lastništvo nepremičnine na ulici Paolo de Ralli, kjer bo prostore dobil prevajalski oddelek.

Agencija za državno lastnino pa bo nato notranjost Narodnega doma namenila organizacijama slovenske narodne skupnosti - Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) in Skupnosti slovenskih organizacij (SSO). V času do dokončne izselitve prevajalskega oddelka bo lahko univerza slovenski skupnosti dala na voljo nekaj prostorov v pritličju Narodnega doma.

Postopek bo namreč trajal nekaj let in vsi deležniki bodo morali opraviti svoje, piše časnik Il Piccolo. Kot opozarja, so pri tem največja neznanka poteze tržaške občine, ki jih bo moral potrditi občinski svet, pri čemer pa "obstaja tveganje, da bo vse padlo v vodo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ljubo |  23 .05. 2020 ob  16: 24
Kdaj bo slovenija vrnila palace italjanom in gradove nemcem? gradove so pozgali partizani...istrske palace porazbila tovarisija...
buuu