TRUMP BLOKIRAN NA TWITTERJU IN FACEBOOKU: "To se dogaja, ko se patriotom odvzame zmaga"

Svet

Račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram bo blokiran za nedoločen čas, najmanj pa prihodnja dva tedna, dokler v ZDA ne bo končan miren prenos oblasti, je danes sporočil ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Za blokado Trumpovega računa za 12 ur se je v sredo odločil tudi Twitter.

Facebook je Trumpov račun v sredo zaprl za 24 ur po njegovih objavah v zvezi z nasilnim vdorom njegovih podpornikov v ameriški kongres.

Zuckerberg je danes na Facebooku pojasnil, da so blokado njegovega računa podaljšali, ker je njihovo omrežje uporabljal za podžiganje nasilne vstaje proti demokratično izvoljeni vladi. "Menimo, da bi bilo preveliko tveganje, če bi predsedniku dovolili uporabo družbenega omrežja v tem času," je še zapisal.

"Zato blokado njegovih računov na Facebooku in Instagramu podaljšujemo za nedoločen čas in za najmanj dva tedna, dokler ne bo končan miren prenos oblasti," je poudaril Zuckerberg.

Twitterju je bilo dovolj, ko je Trump celo po objavi videa, v katerem je podpornike pozval naj gredo domov, ponovno tvital proti volitvam. "Take stvari se dogajajo, ko se sveta volilna zmaga z veliko večino tako zlobno odvzame velikim patriotom, s katerimi se je predolgo slabo in nepošteno postopalo," je tvitnil Trump in Twitter ga je za 12 ur blokiral.

Ob tem so še opozorili, da mu bodo trajno zaprli račun, če bo nadaljeval kršenje pravil tega družbenega omrežja. "Zahtevali smo umik treh tvitov Donalda Trumpa zaradi ponovljenih in hudih kršitev naše politike integritete. To pomeni, da bo po odstranitvi teh tvitov račun @realDonaldTrump blokiran 12 ur. Če tviti ne bodo odstranjeni, bo račun ostal blokiran (...) Nadaljnje kršitve bodo pomenile trajno ukinitev računa @realDonaldTrump," so sporočili s Twitterja.

Obsodbe Trumpovega ravnanja

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sporočil, da sta nezakonitost in divjanje nesprejemljivo tako doma kot po svetu. "Kriminalce, ki so bili vpleteni v to divjanje, moramo hitro kaznovati. Potoval sem po številnih državah in vedno podpiral pravico do mirnega protesta. Vendar pa nasilje, ogrožanje varnosti drugih, ni sprejemljivo," je sporočil Pompeo.

"Tako se volilne izide zavrača v banana republikah, ne pa v naši demokratični republiki. Zgrožen sem nad lahkomiselnim obnašanjem nekaterih političnih voditeljev po volitvah in nad pomanjkanjem spoštovanja do naših ustanov, tradicij in policije," pa se je na nasilje Trumpovih podpornikov odzval nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši.

Mike Pompeo

Republikanski senator iz Utaha Mitt Romney je dogajanje v kongresu pripisal "ranjenemu ponosu sebičnega človeka in ogorčenju njegovih podpornikov, ki jih je namerno zavajal zadnja dva meseca". "Tisti, ki še naprej podpirajo nevarno Trumpovo igro z nasprotovanjem legitimnim izidom volitev, bodo za vedno obveljali kot sokrivci za napad na našo demokracijo, ki nima primerjave," je sporočil Romney.

Prva dama ZDA Melania Trump se glede nasilja v Washingtonu še ni opredelila. Je pa medtem odstopila šefica njenega kabineta Stephanie Grisham. "Bilo mi je v čast služiti državi v Beli hiši. Zelo sem ponosna, da sem bila del misije gospe Trumpove za pomoč otrokom in ponosna na številne dosežke administracije," je sporočila Grishamova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .01. 2021 ob  09: 35
Zakaj bedaku trajno ne zaprejo računa?