TRI URE PO KONCU PREMIRJA: Število smrtnih žrtev doseglo 29, Izrael z letaki poziva, naj zapustijo območje

Kronika

Izraelska vojska je danes kmalu po izteku veljavnosti dogovora o prekinitvi ognja nadaljevala napade na palestinsko enklavo, od koder prihajajo prva poročila o novih smrtnih žrtvah. Medtem ko izraelska letala napadajo cilje vzdolž Gaze, se v ozadju nadaljujejo pogovori o obnovitvi premirja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri ure po koncu premirja je število smrtnih žrtev izraelskih napadov v Gazi doseglo 29, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

Izraelske sile danes na Han Junis na jugu Gaze mečejo letake, v katerih pozivajo civiliste, naj zapustijo območje in odidejo v mesto Rafa, ki pa je bilo davi prav tako tarča najmanj enega izraelskega napada, v katerem je bilo ubitih šest Palestincev, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V kraj Han Junis so se zaradi kopenske ofenzive izraelskih sil v zadnjih tednih zatekli številni prebivalci s severa Gaze.

Po navedbah Al Jazeere na severu potekajo tudi spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko. Izrael cilja tudi srednjo Gazo, kjer naj bi bilo ranjenih več civilistov.

Neimenovani viri so za AFP medtem pojasnili, da se pogovori o obnovitvi premirja pod pokroviteljstvom Katarja in Egipta nadaljujejo.

Izraelska vojska je davi ob najavi obnovitve operacij po izteku dogovora palestinsko gibanje Hamas obtožila za kršitev premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela.

Da je Hamas prekršil določila dogovora, so danes sporočili tudi iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Kot poroča britanski BBC, je urad palestinsko oboroženo gibanje obtožil raketnega napada, prav tako pa naj Hamas ne bi pristal na nadaljnje izpuščanje talcev, zajetih med operacijo 7. oktobra.

Neimenovani palestinski vir pa je za BBC dejal, da je Hamas prepričan, da je Izrael kršil določila dogovora z blokado dobav goriva na sever Gaze. Hamas prav tako naj ne bi bil pripravljen na izpustitev moških talcev pod istimi pogoji, kot je doslej izpuščal številne zajete ženske in otroke.

Dogovor o začasnem premirju je bil v veljavi od minulega petka. V tem času je prišlo do sedmih izmenjav ujetnikov, v Gazo pa je prvič po začetku izraelskega obleganja vstopila večja količina humanitarne pomoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .12. 2023 ob  12: 52
Koliko tisoc muzijev se vsako leto pobije med sabo pa nihce nic ne rece. Ko pa jih klofajo zidje je pa takoj halo. Prekleta vera zatelebljena. Eno gobico poslat tja pa bo mir!