TRGOVINE BODO DO PONEDELJKA ZAPRTE: Danes je zadnji dan za nakupe, če še kaj nujno rabite

Slovenija

Zaradi prihajajočih dveh prazničnih dni in nedelje je čas za nakupovanje le še danes, nato pa bodo trgovine razen nekaj izjem zaprte do ponedeljka. Kako bo prihodnji konec tedna, medtem še ni znano, saj predlog sedmega protikoronskega zakona, ki predvideva izjemi, še ni bil potrjen.

Trgovine bodo v petek in soboto zaprte zaradi božiča oz. dneva samostojnosti in enotnosti, v nedeljo pa zaradi letos potrjene novele zakona, ki je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah torej zaprte, je vlada v predlogu sedmega protikoronskega zakona predvidela dve izjemi - 27. decembra in 3. januarja. Ker pa bo DZ zakon potrjeval šele v torek, izjema za to nedeljo ne bo mogla veljati.

Kako bo prihodnjo nedeljo, prav tako ostaja nejasno. DZ mora namreč zakon najprej potrditi, poleg tega pa je ta določba, kot je v sobotni predstavitvi predloga zakona dejal finančni minister Andrej Šircelj, odvisna od epidemiološke slike.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije nedeljskemu odprtju trgovin v omenjenih dveh izjemah nasprotujejo. Kot so poudarili, interventni zakon ne bi smel posegati v sistemske zakone, ki z obvladovanjem zdravstvene krize nimajo nič, še posebej ne brez socialnega dialoga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija