TORNADO RAZDEJAL ČEŠKO POKRAJINO, PIHALO 322 KM/H: Več kot 200 poškodovanih, vzel je tudi življenja (VIDEO)

Kronika

Jug Češke je v četrtek zvečer prizadelo močno neurje. Razvil se je celo tornado, ki je povsem opustošil območje mesta Breclav. Najmanj trije ljudje so izgubili življenje, več kot 200 pa jih je poškodovanih, od tega deset huje, so za češke medije sporočili predstavniki reševalnih služb.

Meteorologi so za češko televizijo povedali, da je tornado divjal v krajih v bližini Hodonina vzdolž avstrijske meje in 270 km jugovzhodno od Prage. Vetrovi so dosegli hitrost 267 do 322 km/h. Šlo naj bi za najmočnejši tornado v zgodovini Češke in prvi po letu 2018.

Tornado je opustošil sedem vasi Južne Moravske na meji z Avstrijo. Uničenih je več hiš. Odneslo je številne strehe, polomilo električne drogove. Premetavalo je celo avtomobile. Na posnetkih, ki krožijo tudi po družbenih omrežjih, je videti opustošenje, kakršnega povzročajo tornadi v osrednjem delu ZDA. Neurje je spremljala tudi močna toča in močan naliv.

Reševalci so med ruševinami preživele iskali celo noč, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Danes na območje prihajajo okrepitve tudi iz drugih delov države.

121.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Prizadete občine so zaprte, ponekod naj bi uhajal plin.

Avtocesta D2 v smeri Slovaške je bila ponoči zaprta, uporabljala so jo samo vozila nujne medicinske pomoči. Na pomoč je že ponoči krenila vojska.

Številni prebivalci prizadetega območja so dobesedno v šoku. "Naenkrat sem zaslišal čudno bobnenje, kot bi se približeval vlak," je eden od prizadetih opisal dogajanje za časnik Pravo. "Nato se je začel pekel. Vse je letelo naokoli," je dejal. Tornado mu je odnesel streho s hiše, nima več stropov, ne oken.

Območje bo predvidoma danes popoldne po vrnitvi iz Bruslja obiskal tudi premier Andrej Babiš. Vlada je že napovedala hitro pomoč prizadetim v neurju, še zlasti tistim, ki so izgubili streho nad glavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija