TO SO PODATKI ZA STANJE OZONA: Po preseženih vrednostih Koper visoko na lestvici

Koper

Zrak je s škodljivim ozonom onesnažen predvsem v poletnem času. Pri nas je preseženim opozorilnim vrednostim ozona najbolj izpostavljena Primorska, pa tudi višje ležeči kraji. Agencija RS za okolje (Arso) meritve ozona izvaja na le nekaj točkah po Sloveniji. Izmed teh so lani največ preseganj namerili na Krvavcu, sledita Otlica in Koper.

Ozon, ki ga sestavljajo trije atomi kisika, je zaščitnik in hkrati sovražnik. V višje ležeči plasti ozračja nas ščiti pred nevarnim ultravijoličnim sevanjem s Sonca, medtem ko ozon v najnižji plasti ozračja oz. prizemni ozon negativno vpliva na zdravje ljudi, škodi ekosistemom in lahko razjeda materiale. Ozon v prizemnih plasteh je posledica zapletenih kemijskih reakcij ob prisotnosti sončne energije.

Po navedbah Arsa imajo v Sloveniji koncentracije ozona pri tleh zelo značilen letni in dnevni potek. Pogoji za nastanek ozona so najugodnejši poleti, koncentracije pa so močno odvisne od vremena. Prav tako so koncentracije odvisne od neposredne okolice, v kateri se opravljajo meritve.

Preseganja opozorilne vrednosti za ozon v letu 2021:

merilno mesto       *avgust       **število preseganj
                      8-urne ciljne vrednosti
-------------------------------------------------------------------
Ljubljana Bežigrad       0               31
Maribor Vrbanski plato     0               11
Celje              0                5
Murska Sobota          0                5
Nova Gorica           3               35
Deskle             0              ***26
Koper              2               40
Trbovlje            0              ***0
Zagorje             0                3
Novo mesto           0                7
Iskrba             0                6
Otlica             0               42
Krvavec             0               43

* število preseganj opozorilne vrednosti, ki je za enourno povprečje določena pri 180 mikrogramov na kubični meter; preseganja so bila v letu 2021 izmerjena samo v avgustu, v drugih mesecih pa ne

** število preseganj dnevne 8-urne vrednosti, ki je določena pri 120 mikrogramih na kubični meter in v koledarskem letu ne sme biti presežena več kot 25 dni

*** premalo veljavnih meritev, zato je podatek informativne narave (v Trbovljah so bile meritve ukinjene 1.6.2021, v Desklah pa je bil nekaj časa okvarjen merilnik)

Vir: Arso, datum objave 19. 1. 2022 (podatki niso dokončno potrjeni)

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija