TO SO NAJVERJETNEJŠI NOMINIRANCI ZA OSKARJA: Ameriški filmski inštitut izbral deset najboljših filmov leta

Svet

Ameriški filmski inštitut (AFI) je izbral deset najboljših filmov letošnjega leta. Vsakoletni izbor filmskih strokovnjakov in kritikov velja za nekakšno napoved za poznejšo podelitev oskarjev, saj se običajno več filmov s seznama AFI uvrsti med nominirance za oskarja za najboljši film, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na seznamu so remake muzikala Zgodba z zahodne strani Stevena Spielberga, znanstvenofantastični film Dune: Peščeni planet, ki ga je režiral Denis Villeneuve, in drama o otroku gluhih staršev Coda režiserke Sian Heder.

Med najboljših deset je AFI uvrstil tudi biografski športni film King Richard o očetu teniških igralk Venus in Serene Williams režiserja Reinalda Marcusa Greena, dramo The Tragedy of Macbeth, ki jo je po drami Williama Shakespeara režiral Joel Coen, in vestern The Power of the Dog novozelandske režiserke Jane Campion.

Seznam dopolnjujejo še satirična komedija Don't Look Up Adama McKayja, romantični film Licorice Pizza Paula Thomasa Andersona, psihološki triler Nightmare Alley Guillerma del Tora in muzikal Tick, Tick.Boom!, ki ga je režiral Lin-Manuel Miranda.

Nagrade bodo podelili 7. januarja 2022 v Los Angelesu.

Slovesna podelitev oskarjev bo prihodnje leto 27. marca, nominirance pa bodo razglasili 8. februarja.

Lani je bilo med osmimi kandidati za oskarja za najboljši film šest filmov, ki jih je izbral AFI, med njimi Mank Davida Fincherja, Minari Leeja Isaaca Chunga in kasnejši zmagovalec, Dežela nomadov režiserke Chloe Zhao.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija