Svinjska mast se v slovenski tradicionalni kuhinji uporablja že stoletja. A kar naenkrat smo jo zavrgli, zaradi prepričanja, da je nezdrava in redi. Kot je za portal Žurnal24 povedal strokovnjak za prehrano, trener, svetovalec in sodelavec Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec, je svinjska mast po krivici zapostavljena, sredozemska dieta pa marketinška izpeljanka.
SVINJSKA MAST IN OLJČNO OLJE: Enakovredni živili. Mast po krivici zapostavljena
Slovenija
Sambolec pravi, da sta oljčno olje in svinjska mast pod mikroskopom v marsičem podobna. Oljčno olje namreč hvalimo zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite pred srčnimi obolenji. Govorimo o učinkih oleinske maščobne kisline, ki je v podobnem deležu predstavljena tudi v svinjski masti.
Po sestavi sta svinjska mast in oljčno olje popolnoma enaki maščobi. Razlika je le v tem, da svinjska mast vsebuje nekoliko več holesterola, ker je živalskega izvora in nekoliko več nasičenih maščob. Ker se živalske maščobe strdijo, so temperaturno bolj obstojne in ne zažarijo tako hitro.
Sambolec opozarja, da se danes pri hrani na žalost pogovarjamo o tem, kakšnega mnenja je kdo. "Jaz sem nutricionist in sem vegan, moja agenda bo, da so živalski viri beljakovin škodljivi, povzročajo raka. Je pa res, da se s temi dejstvi težko zasluži. Težko bom zaslužil, če vam bom prodal svinjsko mast po dva evra za kilogram, ali pa eno super olje sibirske cedre, ki stane 25 evrov za dva decilitra," je za Žurnal24 dejal Sambolec.
Glede sredozemske diete pravi, da gre za marketinško izpeljanko in kot takšna ne obstaja, saj originalna sredozemska dieta ne vsebuje oljčnega olja, temveč temelji na svinjski masti in veliko več živalskih produktih kot to velja za današnjo, v kateri prevladujejo sadje in žitarice.
Komentiraj
W nenasilje