SVINJSKA MAST IN OLJČNO OLJE: Enakovredni živili. Mast po krivici zapostavljena

Slovenija

Svinjska mast se v slovenski tradicionalni kuhinji uporablja že stoletja. A kar naenkrat smo jo zavrgli, zaradi prepričanja, da je nezdrava in redi. Kot je za portal Žurnal24 povedal strokovnjak za prehrano, trener, svetovalec in sodelavec Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec, je svinjska mast po krivici zapostavljena, sredozemska dieta pa marketinška izpeljanka.

Sambolec pravi, da sta oljčno olje in svinjska mast pod mikroskopom v marsičem podobna. Oljčno olje namreč hvalimo zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite pred srčnimi obolenji. Govorimo o učinkih oleinske maščobne kisline, ki je v podobnem deležu predstavljena tudi v svinjski masti.

Po sestavi sta svinjska mast in oljčno olje popolnoma enaki maščobi. Razlika je le v tem, da svinjska mast vsebuje nekoliko več holesterola, ker je živalskega izvora in nekoliko več nasičenih maščob. Ker se živalske maščobe strdijo, so temperaturno bolj obstojne in ne zažarijo tako hitro.

Sambolec opozarja, da se danes pri hrani na žalost pogovarjamo o tem, kakšnega mnenja je kdo. "Jaz sem nutricionist in sem vegan, moja agenda bo, da so živalski viri beljakovin škodljivi, povzročajo raka. Je pa res, da se s temi dejstvi težko zasluži. Težko bom zaslužil, če vam bom prodal svinjsko mast po dva evra za kilogram, ali pa eno super olje sibirske cedre, ki stane 25 evrov za dva decilitra," je za Žurnal24 dejal Sambolec.

Glede sredozemske diete pravi, da gre za marketinško izpeljanko in kot takšna ne obstaja, saj originalna sredozemska dieta ne vsebuje oljčnega olja, temveč temelji na svinjski masti in veliko več živalskih produktih kot to velja za današnjo, v kateri prevladujejo sadje in žitarice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ma daj |  10 .02. 2017 ob  12: 44
glede na to s čim futrajo danes prašiče, je bolj malo verjetno, da bi bila mast zdrava....drugače je bilo včasih, ko so pujski jedli koruzo, peso, repo in druge zdrave pridelke in je bila mast res nekaj odličnega
@Veleumni nutricist  |  10 .02. 2017 ob  07: 45
Ma, bebo si ti. Ta "dieta" se je pojavila v 19. in začetku 20. stoletja zaradi splošno znane revščine. Glede na to, da je del trojke tudi vino, menim, da ti uživaš predvsem ta del. Sicer pa, če je nekaj na seznamu UNESCA, še ne pomeni, da je boljše od vsega drugega. Gre pač za posebnost.
primerjava za umret |  10 .02. 2017 ob  06: 40
Če sta dve stvari enakovredni, potem ne razumem zakaj mora eno živo bitje umret, da dobimo surovine drugje, kjer živo bitje ne rabi umret!

W nenasilje
palecetan |  10 .02. 2017 ob  06: 34
Moj stari oče (nono) je jedel celo življenje solato ki jo je zabelil z špehom in tudi v ostali prehrani uporabljal mast pa je dočakal 100 let
Veleumni nutricist |  10 .02. 2017 ob  00: 35
Nisi nutricionist, saj bi drugače vedel, da je mediteranska "trojka" na listi UNISCO , kot zasčitena vrsta prehrane, t.i. diete. Pojdi malo v šolo ali na google, pa se uči od starejših. Bebo!!!
jazst |  09 .02. 2017 ob  20: 12
oljčno olje je nekaj podobnega kot mošt. s to razliko, da mu ni treba zavreti in je že uporaben...
tondo |  09 .02. 2017 ob  19: 00
vsak dan se pojavi en stručko, ma va kagar.
Polna luna |  09 .02. 2017 ob  18: 19
Maščobne kislinske sestave masti in olj ne ugotavljaš z mikroskopom. Svinjska mast in oljčno olje NISTA popolnoma enaki maščobi, saj ima SM pol manjši delež oleinske mk, kakor OO...