SVETOVNI DAN OKOLJA: Marjetica Koper s prihodnjim tednom začenja brezplačno akcijo prevzema in odvoza nevarnih odpadkov za gospodinjstva

Koper

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1972 razglasila 5. junij za svetovni dan okolja. Namen, ki sledijo vsi akterji in med katerimi je tudi Marjetica Koper, je pri ljudeh vzbuditi večje zanimanje za okolje in pomembnost čistosti našega življenjskega prostora. Letošnji svetovni dan okolja se je Marjetica odločila obeležiti s posebno akcijo zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Akcija bo za vse občanke in občane Mestne občine Koper in Občine Ankaran brezplačna.

Od 9. do 20 junija bo premična zbiralnica Marjetkomobil potoval med različnimi lokacijami in brezplačno odvažal stare akumulatorje, baterije, zdravila, pesticide, kozmetične izdelke, čistila, topila, lepila in kisline, barve, lake, spreje, motorna in jedilna olja ter neonska in halogenska svetila. Urnik in lokacije prevzema nevarnih odpadkov lahko preverite na spletni strani https://www.marjeticakoper.si/sl/novice/brezplacna-akcija-zbiranja-nevarnih-odpadkov-iz-gospodinjstev/. Odpadke morate oddati v originalni embalaži, poleg tega je potrebno vse odpadke zbirati ločeno po skupinah in jih ni dovoljeno mešati med seboj.

Mestna občina Koper je v mesecu juniju začela tudi akcijo zbiranja azbestnih odpadkov. Akcija bo trajala do 31. oktobra, oziroma do porabe 10.000 evrov proračunskih sredstev. Tokratna akcija je prva v vrsti in je namenjena gospodinjstvom na območju Krajevne skupnosti Koper – center.

Občani bodo lahko odpadke oddali v Zbirni center Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro.

Pred oddajo morajo obvezno izpolniti spletni obrazec, ki je dostopen na https://forms.gle/dKVpQAqFfqAHkXj46, oziroma dela prijaviti na sedežu Krajevne skupnosti Koper – center. Za več informacij lahko pokličite na 059 031 428 oziroma se na sedežu krajevne skupnosti (Ulica OF 9) zglasite ob ponedeljkih in petkih med 10. in 11. uro, ob torkih med 14. in 16. uro in ob sredah med 16. in 17. uro.