SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA OPOZARJA: Ta skupina prebivalstva prenaša koronavirus praktično nevede!

Svet

V azijsko-tihomorski regiji se novi koronavirus pospešeno širi predvsem zaradi mladih, ki se zaradi zelo blagih simptomov niti ne zavedajo okužbe, so danes posvarili v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). To pa predstavlja precejšnje tveganje za starejše in druge iz ranljivih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ker je veliko mladih asimptomatskih ali imajo blage simptome covida-19, nehote širijo virus naprej, je posvaril direktor regionalne pisarne WHO Takeshi Kasai. Po njegovih besedah to predstavlja tveganje, da se bodo z novim koronavirusom okužili tudi starejši, bolni v dolgotrajni oskrbi in ljudje, ki živijo na gosto naseljenih urbanih območjih.

Pozval je k okrepitvi naporov za zaustavitev širjenja koronavirusa in da se prepreči, da bi dosegel najbolj ranljive.

V azijsko-tihomorski regiji so doslej potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 9300 smrti. WHO je opozoril, da so v regiji več kot polovico primerov okužbe potrdili pri osebah, ki so mlajše od 40 let.

Kasai je še opozoril, da imajo države v regiji sedaj drugačno taktiko zamejitve izbruha, da to ne vpliva preveč na gospodarstvo. Tako že skoraj zaznajo izbruhe in se na njih odzovejo hitreje z bolj specifičnimi ukrepi. V WHO so še opazili, da je v večini držav postalo nošenje mask, ohranjanje fizične razdalje in higiena rok del vsakdanjika. Kasai ob tem priznava, da so ljudje verjetno naveličani tega, a jih spodbuja, naj vztrajajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  18 .08. 2020 ob  17: 01
Je kdo preveril,če mladi virus prebolijo in je z njimi vse v redu,ali jim ostanejo posledice kot o tem govorijo za starejše?