SVETOVALNA SKUPINA JE ENOTNA: 11-dnevno popolno zaprtje države, izjema le za veliko noč (VIDEO)

Slovenija

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja se bodo danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Posvet bo javen. Vlada bo nato po napovedih popoldne obravnavala predloge svetovalne skupine, ki neuradno predlaga zaostritev ukrepov. Seja se bo pričela ob 14. uri. 

Posveta se po napovedih znova ne bosta udeležila predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Vabilo so tokrat kljub Pahorjevemu obvestilu, da bo pogovor potekal javno, zavrnili v SAB, v SD pa so se vprašali o smiselnost pogovora, saj da dialog nima učinka, če ena stran ni pripravljena poslušati.

Udeleženci prejšnjega marčevskega srečanja so se dogovorili, da se ponovno sestanejo aprila, če ne bodo razmere zahtevale drugače. A je nato vlada na sredini seji predlagala, da se na posvetu sestanejo pred nedeljskim popoldnevom, ko naj bi vlada obravnavala predloge svetovalne skupine za covid-19.

Skupina ima po neuradnih informacijah TV Slovenija več predlogov, med drugim popolno zaprtje države. To naj bi bilo do 14-dnevno, skoraj zagotovo pa naj bi bile prihodnji teden zaprte nekatere trgovine in gostinski lokali, pa tudi šole.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v soboto napovedal, da bo posvetovalna skupina končno odločitev sprejela danes na Brdu pri Kranju. Ali popolnoma zapreti javno življenje ali ne, je treba vprašati vse partnerje. "Če bi gledali samo z epidemiološkega vidika, potem da, ampak je zelo pomembno pogledati še kaj drugega," je dodal.

Epidemiološke razmere v državi se tudi zaradi širjenja angleške različice slabšajo. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v petek znašalo 927, med regijami se v rumeno fazo uvršča samo še Posavje.

Mateja Logar

To so predlogi svetovalne skupine

Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje vladi enotno predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila, je na sestanku političnega vrha s stroko na Brdu pri Kranju povedala vodja skupine Mateja Logar. Slednje je po njenih besedah nujno glede na vnovično naraščanje okužb.

Kot izjema je po predlogu po besedah Logarjeve na velikonočno nedeljo druženje izven regij, in sicer do dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci), sicer pa bi bilo gibanje v času zaprtja omejeno na regije.

Šolanje bi potekalo na daljavo, v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države.

Javni potniški promet bi v času zaprtja deloval po sobotnem oziroma nedeljsko-prazničnem razporedu, delo naj bi v največji možni meri potekalo od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.

Po vnovičnem odprtju države 12. aprila bi se po besedah Logarjeve šole znova odprle, ne glede na vladin semafor sproščanja. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili.

Srečanje predsednikov parlamentarnih strank, 28.3.2021

Predsednik vlade Janez Janša se na Brdu pri Kranju udeležuje srečanja predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministra za zdravje in Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. Namen srečanja je izmenjati stališča o predlogih za ukrepanje za zaustavljanje tretjega vala epidemije še preden o njih na seji odloča Vlada Republike Slovenije.

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Nedelja, 28. marec 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  28 .03. 2021 ob  14: 11
In kaj pomaga popolno zaprtje države, če bo spet morje takih in drugačnih izjem...jalove omejitve, pri katerih bo vsak imel izgovor, da jih lahko krši.
Če ni kadra za striktno kontrolo, so omejitve brez veze!
Še naprej bomo imeli enako sr... , se v neskončnost imeli za norca in crkavali na obroke, pa naj se vladni pajaci odločijo kar se hočejo!
Obala1 |  28 .03. 2021 ob  12: 39
Će bi se mene vprasalo bi poslal vse politike na enih sto let v Sibirijo ( In zaprl Sibirijo ) ter postavil tehnicno vlado a ne te pajace ...danes je vsak kur.c strokovnjak za vse ( pri naših politikih )
hribi |  28 .03. 2021 ob  11: 03
Ustavite politike, da sprejmejo neumne odločitve. Kaj bomo čer 11 dni vse odprli? A bo virus izginil? A bodo politiki ob enakem stanju obuzb po 11 dnevih odstopili?
Cazzimperio  |  28 .03. 2021 ob  10: 33
Ustavite prihode iz dežel balkana...