STROKOVNJAKI WHO PREGLEDALI ZLOGLASNO TRŽNICO: Je koronavirus preskočil z netopirja na človeka ali ušel iz laboratorija?

Svet

Skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki na Kitajskem preiskuje izvor novega koronavirusa, je danes pregledala tržnico v Wuhanu, kjer so pred dobrim letom potrdili eno prvih okužb in velja za verjetno prvo žarišče novega virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tržnico z morskimi sadeži Huanan, na kateri so prodajali tudi divje živali in ki je zaprta od lanskega decembra, so smeli vstopiti z vozilom preiskovalne skupine WHO, drugim pa so varnostniki vstop preprečili, poroča AFP. Tržnica je bila ob prihodu skupine strokovnjakov močno zavarovana in ograjena z visoko ograjo. Po približno eni uri je skupina strokovnjakov WHO tržnico zapustila, njeni člani pa na vprašanja novinarjev niso odgovarjali.

Pred tem je skupina obiskala tudi veletržnico v Wuhanu. To je na Twitterju potrdil tudi eden od članov skupine, Peter Daszak. Kot je sporočil, je bil obisk zelo informativen, razumevanje izvora in širjenja virusa pa je po njegovem kritičnega pomena.

Strokovnjaki WHO, ki so v četrtek v Wuhanu končali 14-dnevno karanteno, so v petek začeli s preiskavo na terenu. Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je po vsem svetu zahteval več kot 2,2 milijona življenj.

Izvor virusa naj bi skupina preiskovala štirinajst dni, natančen načrt njihove preiskave pa ni znan. Novinarji, ki spremljajo strogo nadzorovan obisk, nimajo dostopa do članov skupine, poroča AFP.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, dolgo prelagala. Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja. Po eni od teorij, ki jo je zagovarjal tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump, pa je virus ušel iz laboratorija v Wuhanu, kjer so znanstveniki preučevali koronaviruse, kar Kitajska odločno zanika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  31 .01. 2021 ob  16: 08
-1
po moje je šel s človeka na netopirja, še bolj verjetno pa je, da so ga razširile, kakšne svinje iz visokih krogov