STRMOGLAVLJEN TURIZEM, ŠKODA SE MERI V TISOČIH MILIJARD: To je rešilna bilka, ki jo vidijo turistični delavci!

Svet

Strmoglavljenje panoge turizma zaradi lanskega izbruha pandemije covida-19 bi lahko svetovnemu gospodarstvu odneslo več kot 4000 milijard dolarjev, je razvidno iz včeraj objavljenega poročila Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in Konference ZN za trgovino in razvoj (Unctad).

"Turizem za milijone ljudi predstavlja rešilno bilko, pospešitev cepljenja za zaščito skupnosti in podporo varnemu zagonu turizma pa je kritičnega pomena za ponovno zaposlovanje in ustvarjanje močno potrebnih finančnih virov," je objavo poročila po poročanju tujih tiskovnih agencij pospremil generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili.

Od mednarodnega turizma so močno odvisne mnoge države v razvoju, je spomnil.

Ob pojavu novega koronavirusa se je letalski promet lani skorajda povsem ustavil, saj so številne države prepovedale nenujna potovanja. To je v turizem in z njim povezane sektorje lani navrtalo 2400 milijard dolarjev globoko luknjo, če ne bo ustrezne distribucije cepiv zoper covid-19, pa bi lahko do podobno velike izgube prišlo tudi letos, navaja poročilo.

Stopnje precepljenosti se po svetu močno razlikujejo. V nekaterih državah je tako s cepivom zaščiten manj kot odstotek prebivalstva, v drugih pa več kot 60 odstotkov. Gospodarska škoda bo po pričakovanjih večja v tistih državah, kjer so stopnje precepljenosti nižje.

Škoda, ki jo neenakomerna precepljenost povzroča v državah v razvoju, bi lahko predstavljala do 60 odstotkov izgube svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP). Prav te države so lani zabeležile največje, med 60- in 80-odstotne padce turističnih prihodov.

UNWTO pričakuje, da se bo mednarodni turizem na predkoronsko raven vrnil najhitreje leta 2023.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija