STOPNJA INFLACIJE OKTOBRA 6,9-ODSTOTNA: Za 25 odstotkov dražja elektrika, dražja hrana in brezalkoholne pijače

Slovenija

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je oktobra dosegla 6,9 odstotka, potem ko je bila septembra pri 7,5 odstotka. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, je objavil statistični urad.

Cene storitev so se v povprečju zvišale za 8,1 odstotka, cene blaga pa za 6,3 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 8,5 odstotka, poltrajno blago za 3,2 odstotka in trajno blago za 0,4 odstotka.

Na letno inflacijo imajo še naprej največji vpliv cene hrane in brezalkoholnih pijač (1,3 odstotne točke). Te so se v enem letu zvišale povprečno za 7,3 odstotka.

Električna energija se je podražila za 24,3 odstotka in prispevala 0,8 odstotne točke, medtem ko so 0,7 odstotne točke prispevale podražitve v skupini rekreacija in kultura (za 7,1 odstotka).

Na drugi strani je inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažila pocenitev trdih goriv, ki so se v povprečju pocenila za 14,1 odstotka. Za 0,2 odstotne točke so inflacijo znižala tudi cenejša prevozna sredstva (za 2,7 odstotka).

V primerjavi s septembrom so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,2 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 6,6-odstotna (oktobra lani 10,3-odstotna). Na mesečni ravni so se cene dvignile za 0,3 odstotka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija