ŠTIPENDIJA ZA ŽENSKE V ZNANOSTI TUDI NA PRIMORSKO: Katja Uršič preučuje novo obliko terapije za zdravljenje raka

Slovenija

Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L'Oréal Adria sta na petkov mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendije trem perspektivnim mladim raziskovalkam. Na večerni prireditvi so jih prejele farmacevtka Janja Mirtič, analizna kemičarka Barbara Petovar in biologinja Katja Uršič iz Tolmina.

Izvajalci programa, poimenovanega L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti, poudarjajo pomen osveščanja o položaju žensk v znanosti in spodbujanja mladih raziskovalk, da svojo karierno pot nadaljujejo v znanstveni stroki.

Dosedanjim 34 štipendistkam so se tako pridružile tri nove, vsaka bo prejela štipendijo v višini 5000 evrov, ki je nagrada za njihovo delo in prispevek slovenski znanstveni sferi. Kot je povedala Uršičeva, še ne ve, za kaj bo denar porabila, je pa nagrada potrditev za njeno delo in motivacija za naprej.

Osemindvajsetletna Primorka Katja Uršič sicer preučuje novo obliko kombinirane terapije za zdravljenje malignega melanoma. Gre za razvoj terapije, ki vzpodbudi bolnikov imunski sistem, da se sam uspešno spopade z rakastimi celicami. Mlada raziskovalka na Onkološkem inštitutu Ljubljana tako v okviru doktorskega študija, ki poteka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, raziskuje kombinacije elektrokemoterapije z imunoterapijo v obliki genskega elektroprenosa za spodbujanje imunskega sistema.

Kot nam je zaupala, bo s svojim doktoratom zaključila letos, rezultati raziskave, s katero se poleg nje ukvarja širša ekipa na Onkološkem inštitutu, pa so predklinični. Kam jo bo pot vodila po zaključenem študiju, Primorka še ne ve, sama je odprta za vse, si pa kariero želi nadaljevati prav na inštitutu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija