STANJE V BOLNIŠNICAH: "To so za nas hude obremenitve" (VIDEO)

Slovenija

V četrtek so v Sloveniji ob 6587 testih potrdili 1609 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1324 bolnikov s covidom-19 (22 več kot dan prej), na intenzivni negi jih je bilo 206 oz. devet manj kot v sredo. V domačo oskrbo so odpustili 98 oseb. Umrlo je 48 covidnih bolnikov (dva več kot v sredo).

Delež pozitivnih testov je v četrtek znašal 24,4 odstotka, kar je nekoliko več kot v sredo, ko je bil 23,9-odstoten. Doslej so v Sloveniji potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1293 covidnih bolnikov.

V bolnišnicah je v četrtek umrlo 37 oseb, v domovih za starejše 10, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Jelko Kacin

Direktorica trboveljske splošne bolnišnice Romana Martinčič je na novinarski konferenci povedala, da so vzpostavili dva covidna oddelka s 34 posteljami, kar predstavlja 26 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. Od razglašene epidemije so obravnavali skupaj 115 covidnih bolnikov, 28 jih je umrlo. "To so za nas hude obremenitve," je dejala. Po njenih besedah so tako navadne kot intenzivne postelje povečini ves čas v celoti zasedene. Poleg tega so že imeli vdor virusa v belo cono, trenutno koronavirus preboleva 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnici.

V bolnišnici pri testiranju zaposlenih uporabljajo tako hitre kot PCR teste, saj se jim je že zgodilo, da je bil hitri test pri testiranju zaposlenega negativen, PCR pa pozitiven, je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem zaposlenim, ki po njeni oceni nosijo največje breme trenutne zdravstvene krize, pa tudi vsem prostovoljcem, ki jih je označila za srčne ljudi, brez katerih na covidnih oddelkih ne bi zmogli opraviti tako delo.

Romana Martinčič

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 211 bolnikov s covidom-19, od teh jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje, so sporočili na Twitterju.

V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 126 bolnikov na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 bolnikov na intenzivnih covidnih bolniških posteljah. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupno pa je v jesenskem valu v bolnišnici umrlo 119 covidnih bolnikov, so danes povedali v celjski bolnišnici.

Trenutno imajo v bolnišnici 121 okuženih zdravstvenih delavcev, od tega 24 zdravnikov, 52 diplomiranih medicinskih sester in 45 zdravstvenih tehnikov. Njihovo odsotnost nadomeščajo z zaposlenimi z drugih bolnišničnih oddelkov ter s pomočjo medicinskih sester ter študentov zdravstvene nege in medicine, ki so jim v tem času priskočili na pomoč.

Sicer pa je v domovih za starejše na novo ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na novo so okužbo zaznali pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih. Na novo se je po Kacinovih besedah okužilo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in en zaposleni, je še naštel Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  27 .11. 2020 ob  14: 03
Po podatkih (covid-19 sledilnik) je v bolnišnicah včeraj zaradi covida umrlo 37 bolnikov, v domovih za ostarele ali doma pa 11 bolnikov.

Skrajni čas, da pristojni prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja !

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)