SREDI KOPRA BODO ZGRADILI NOVO PARKIRNO HIŠO: Dokončana naj bi bila do leta 2022

Koper

Sredi Kopra bodo v prihodnjih dveh letih zgradili novo parkirno hišo. Investicijski načrt gradnje, vredne nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, so na včerajšnji seji potrdili koprski mestni svetniki, kljub temu, da je imel svetnik in nekdanji župan Boris Popovič nekaj pomislekov, ker je v bližini skoraj dograjena garažna hiša Luke Koper.

V skladu s projektno dokumentacijo je predvidena gradnja parkirne hiše s 464 parkirnimi mesti v treh etažah. Posebnost gradnje so premični elementi, ki omogočajo prilagodljivost zasnove in prilagajanje objekta spremenljivim pogojem nadaljnjega razvoja tega območja.

Glavni namen gradnje parkirne hiše Sonce je vzpostavitev celovite trajnostne prometne ureditve tega urbanega predela mesta, ki bo uporabnikom omogočala, da svoja vozila parkirajo ob vhodu v mestno jedro. Za dostop do mestnega središča pa bodo uporabili trajnostno naravnane, energetsko učinkovitejše in okolju prijaznejše oblike prevoza, so v obrazložitvi zapisali na koprski občini.

Idejna zasnova garažne hiše Sonce

Investicija bo sofinancirana iz naslova kohezijskih sredstev preko mehanizma celostnih teritorialni naložb (CTN), slabo polovico potrebnih sredstev pa bo prispevala občina. Koprska občina bo še ta mesec izpeljala javno naročilo za izbor izvajalca z navedbo odložnega pogoja. Gradbena dela se bodo začela po podpisu sofinancerske pogodbe, predvidoma marca 2021, zaključila pa s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, predvidoma marca 2022.

Koprski svetniki so na seji potrdili tudi druge predlagane sklepe, med drugim spremembe pri podeljevanju občinskih štipendij, spremembe odloka o občinskih taksah in spremembe odloka o subvencioniranju varstva otrok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .11. 2020 ob  02: 46
popo obseden s krožišči, bržan z garažami
Vinko |  08 .11. 2020 ob  17: 59
-1
Dragi razvajenci, bo treba menda tudi kaj postoriti pri sebi in dati včasih avto vstran. Po drugi strani pa imamo blestečo prometno strategijo, ki menda ne daje prednosti desetim garažnim hišam (teh ne bo nikdar zadosti). pač pa alternativnim načinom premikanja in izrecno krepitvi javnega prevoza. Seveda lastnega ugodja in javne politike ni mogoče spreminjati tako hitro, se pa splača, saj drugače ne pridemo iz prometnih zagat.
Župani pridejo in gredo, občinska administracija skrbi za gretje svojih stolčkov, občinski svetniki pač svetijo, občani pa ostajamo s težavami. Kaj ni to fino? Vsakemu svoje.
kanarin |  06 .11. 2020 ob  17: 15
Pa kaj ne bi bilo bolj nujno prej zgraditi garažno hišo za tržnico ? Sam prašam...
frikofrkic |  06 .11. 2020 ob  15: 36
@kjessi, kateri je predlog bivšega župana? Da se naredi tam spet kak meganebotičnik? Ljudje iščemo parkinge vsako jutro, hvala bogu se končno parkiranje ureja kot je treba.
kjessi |  06 .11. 2020 ob  11: 36
-3
Zakaj ni bil sprejet predlog prejšnjega župana? Pa ni važno, kolko stane, samo da ni po njegovo..