SREČANJE VELIKIH ZAVEZNIKOV V LENDAVI: O čem bosta govorila Janša in Orban?

Slovenija

V Lendavi se bosta danes sešla predsednika slovenske in madžarske vlade Janez Janša in Viktor Orban. Podpisala bosta sporazum o sodelovanju vlad pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje ter govorila o stanju dvostranskih odnosov, so pred srečanjem sporočili iz Janševega kabineta.

Viktor Orban

Premierja bosta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje.

Na tej podlagi bo "oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov", so sporočili.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar pa bosta podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med slovensko in madžarsko vlado za obdobje 2022–2025.

Med državama poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip septembra lani v Celju, prav tako pa se krepi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Do srečanja Janše in Orbana, ki sta v EU trdna zaveznika, sicer prihaja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Madžarskem tri tedne pred volitvami v Sloveniji. Orban v Slovenijo prihaja v času, ko se država odloča, ali bo uveljavila predkupno pravico države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, ki ga sklad prodaja madžarskemu investitorju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .02. 2022 ob  17: 47
o temu kako preko hrvaške firme/privatnika kupit slo hotele da ne bo mađar sumljiv ?
Martin Kacur |  21 .02. 2022 ob  12: 30
kurenti
vseved |  21 .02. 2022 ob  11: 15
Take sporazume z fašisti so klerodomobranci že podpisovali !
Istriano |  21 .02. 2022 ob  10: 32
O prodaji slovenskih podjetij, ne?