SRBI BODO ZAČELI SAMI PROIZVAJATI SPUTNIK: Slovenci pa čakamo na usmiljenje Bruslja

Svet

Srbija bo 20. maja začela proizvajati rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V, so danes sporočili iz srbske vlade. O tem sta se danes v Moskvi dogovorila ruski minister za trgovanje Denis Manturov in srbski minister za inovacije in tehnološki razvoj Nenad Popović, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srbija bo s tem postala prva evropska država zunaj Rusije, ki bo proizvajala cepivo Sputnik V, je povedal Popović za televizijo RTS.

Licenco za proizvodnjo cepiva bo prejel inštitut Torlak, je pojasnil. Beograjski inštitut se ukvarja predvsem z raziskovanjem cepiv in virusov. V prvem produkcijskem ciklu bi lahko proizvedli štiri milijone odmerkov.

Nenad Popović

V Srbiji od začetka leta cepijo z ruskim cepivom Sputnik, na voljo pa imajo tudi kitajsko cepivo Sinopharm. Do sedaj so razdelili 1,8 milijona odmerkov, od tega je bilo 666.000 ljudi cepljenih dvakrat.

Evropska agencija za zdravila (Ema) ruskega cepiva proti covidu-19 še ni odobrila, je pa začela tekoči pregled podatkov o njem. Madžarska se je medtem odločila, da ne bo čakala na agencijo EU. Tako je rusko cepivo že odobrila in z njim začela tudi cepiti. To cepivo sta od Rusije naročili tudi že Češka in Slovaška, ki prav tako zatrjujeta, da ne bosta čakali na odobritev s strani Eme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  12 .03. 2021 ob  09: 48
naši so brusi