SPORNIH 50 MILIJONOV IZPLAČIL NA UNIVERZI: Prirejanje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila in službena potovanja za osebne namene?

Slovenija

Na Univerzi v Mariboru naj bi bilo po poročanju Televizije Slovenija (TVS) spornih za kar 50 milijonov evrov izplačil. Na to je že marca 2017 v poročilu opozorila revizijska hiša Ernst & Young. Takratni rektor univerze Igor Tičar je zato zahteval forenzično preiskavo, zadevo obravnava računsko sodišče, teče tudi predkazenski postopek.

Pozornost revizorjev so poleg visokih izplačil vzbudili tudi posli univerze in njenih fakultet z nekaterimi izbranimi družbami. Kot navaja TVS, so nekateri redno zaposleni profesorji ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov je bilo nakazanih redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa z univerzo povezanim dobaviteljem. Tičar je zato naročil še forenzični pregled poslovanja izbranih fakultet in dobaviteljev.

Revizorji so opozorili na številna tveganja, kot so prirejanje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila in službena potovanja za osebne namene. Pozvali so celo, da se v posameznih primerih ugotovita kazenska in odškodninska odgovornost vpletenih, je navedla TVS.

A še preden je lahko Tičar odkritja leta 2017 predstavil na upravnem odboru univerze, je moral oditi v pokoj. "Z novim letom 2018 pa je bila moja pogodba o delu na univerzi skladno z zakonom končana in od takrat naprej nimam več podatkov, kaj se je dogajalo," je dejal.

Dokumenti so posledično ostali v predalu, dokler se niso nedavno pojavili na nekaterih elektronskih naslovih. Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Anže Logar je pojasnil, da je "posredoval dopis vsem resornim institucijam, ministrstvu za šolstvo, računskemu sodišču, policiji, in čakam na odgovore."

Državni sekretar na ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer pa je opozoril, da "temu moramo priti do dna in zagotoviti, da se sredstva na javnih univerzah porabljajo transparentno in odgovorno."

Zdajšnji rektor univerze Zdravko Kačič, ki je v času preiskave deloval kot prorektor za finance, je očitke nazadnje komentiral junija letos ter postopkom Tičarja in revizorjev oporekal. "Smo se odločili, da opravimo še eno ... torej pregled te revizije in smo v to vključili inštitut za poslovodno računovodstvo ..., da bo potem podalo svoje mnenje," je dejal.

Celotno zadevo naj bi še ta mesec obravnaval upravni odbor univerze. Na TVS so Kačiča prosili za dodatna pojasnila, a na univerzi molčijo.

Nekatere ugotovitve revizorjev je že obravnavala policija, zdaj teče predkazenski postopek. "Če je prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, je nujno, da organi pregona ukrepajo in ustrezno sankcionirajo kršitelja," je za TVS dejal Štromajer. Logar pa poudaril, da je rahlo neverjetno, da ministrstvo doslej še ni opravilo neke podrobnejše analize.

Zadevo obravnava tudi računsko sodišče. Trenutno preučuje podatke, ki so jih prejeli od mariborske univerze ter dokumentacijo v zvezi s podjemnimi in avtorskimi pogodbami na mariborski pravni fakulteti.

Kaj bodo storili na ministrstvu za izobraževanje, zaenkrat še ni znano. Po podatkih TVS, čakajo na poročilo mariborske univerze, ki naj bi ga prejeli do konca meseca.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija