SPORNA SERIJA CEPIVA ASTRAZENECA: Po prvih ugotovitvah Eme ni povzročilo smrti medicinske sestre

Svet

Cepivo AstraZenece glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila (Ema) ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, o kateri so poročali pred dnevi, so danes sporočili iz Eme.

"Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki," so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Pristojni avstrijski organ je zaradi teh dveh primerov v petek začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu, kjer sta bili cepljeni obe ženski. Serijo ABV5300, v kateri je bilo približno milijon odmerkov cepiva, je prejelo 17 držav članic EU, Slovenije ni bilo med njimi. Nekatere so se tako kot Avstrija preventivno odločile, da prekinejo cepljenje s cepivom iz te serije, so še navedli v evropski agenciji. Do torka so sicer prejeli še dve poročili o težavah po cepljenju s to serijo, podobnih tistim, ki sta jih imeli ženski v Avstriji.

Emin odbor za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili na Emi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  11 .03. 2021 ob  08: 35
le glejte kako se vlečejo ven iz dreka