SPOMINSKO SOBO ALOJZA KOCJANČIČA IZ KUBEDA "PRESELILI" V KOPRSKO LOGGIO: Oglejte si življenje velikega Istrana

Koper

20. septembra je v Kubedu potekala slovesnost ob 150. obletnici Tabora, v kar je bilo vključeno tudi odprtje Spominske sobe Alojza Kocjančiča, Kubejca, duhovnika, prvega slovenskega istrskega pesnika in domoljuba, ki se je v časih fašizma in nacizma nekompromisno boril za slovenstvo in slovenski jezik. Svojo privrženost slovenskemu jeziku je izkazal tudi kot književnik. Njegova pesniška zbirka Šavrinske pesmi (1962) je pomenila vstop Istre v slovenski književni prostor.

Mestna občina Koper (MOK) se je z odkupom Kocjančičeve hiše in ureditvijo njegove spominske sobe poklonila spominu velikega Istrana. Nadaljevanje projekta, v katerem so poleg MOK sodelovali tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Pokrajinski arhiv Koper in Pokrajinski muzej Koper, bo odprtje razstave Spominska soba Aljoza Kocjančiča v Kubedu, ki jo je, tako kot spominsko sobo, zasnovala arhitektka Martina Grižančič.

Del projekta spominske sobe je tudi knjiga urednice Mirjane Rovis ter avtorice Ines Cergol: KUBEJSKI, vodič skozi življenje in delo Alojza Kocjančiča, prireditve in publikacije, ki jih je navdihnilo njegovo delovanje, in spominska soba v Kubedu, ki pa je zaradi težav ob odprtju niso mogli predstaviti. Zato bodo to storili ob odprtju razstave v Kopru, sporočajo iz koprske knjižnice.

Razstavo bodo v koprski Loggii odprli v torek, 6. oktobra, ob 18. uri. Lepo vabljeni!