ŠOLO NA ŠKOFIJAH BODO ZRUŠILI DO TAL: Do leta 2023 bo tam stala nova

Koper

Koprski občinski svet je na današnji seji brez glasu proti potrdil investicijski program za projekt gradnje nove osnovne šole na Škofijah. Z naložbo, težko 15,9 milijona evrov, bodo zagotovili nove prostore za 18-oddelčno šolo, izgradnja pa bo dokončana v letu 2023.

Po navedbah vodje občinske službe za investicije Petra Ziralda je razlog za investicijo potreba po dodatnih zmogljivostih - osnovno šolo Oskarja Kovačiča trenutno obiskuje 328 otrok, glede na vpis pa pričakujejo, da bo prešla na 18 oddelkov - ter slabo stanje obstoječega objekta, ki je povrhu vsega še energetsko potraten.

V okviru investicijskega projekta je predvidena rušitev obstoječe stavbe osnovne šole ter izgradnja nove stavbe, poleg tega pa se bo ustrezno uredilo tudi pripadajoče zunanje površine. Novozgrajena šola ter celostna ureditev zunanjih površin pomeni pridobitev novih javnih površin, ki bodo namenjene učencem in učiteljem osnovne šole ter vsem prebivalcem širšega lokalnega območja, je navedeno v gradivu k projektu.

Vrednost naložbe je ocenjena na 15,9 milijona evrov, kar vključuje tudi DDV, od tega zneska pa bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zagotovilo slabih 2,35 milijona evrov na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021–2024.

V letošnjem letu bo za projekt namenjenih 2,15 milijona evrov, v letu 2022 pa 9,5 milijona evrov, od katerih bo 650.000 evrov prispevalo šolsko ministrstvo. Nadalje je v letu 2023 za projekt predvidenih 4,1 milijona evrov, od tega bo v letu 2024 ministrstvo občini povrnilo 800.000 evrov.

Poleg tega so svetniki potrdili tudi investicijski program za prizidavo Osnovne šole Dušana Bordona v Semedeli, ki je vreden 1,7 milijona evrov vključno z DDV.

Med drugim je občinski svet po hitrem postopku soglasno sprejel novelo odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve za financiranje izdatkov za odpravo posledic neurja iz lanskega decembra, po katerem se znesek pomoči dviguje iz 320.000 na dobrih 368.000 evrov. Konkretno znotraj tega za projekt sanacije zemeljskega udora na cesti Šmarje-Pomjan-Marezige znesek dvigujejo iz 10.700 na 58.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija