ŠOLE IN VRTCI BODO 9. MARCA ZAPRTI: Stavka bo preklicana le v tem primeru

Slovenija

Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti, če se vlada in šolski sindikat Sviz ne bosta dogovorila o stavkovnih zahtevah, je na današnji novinarski konferenci poudaril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. V Svizu so razglasili splošno stavko na ravni dejavnosti, kar pomeni, da lahko stavkajo tudi na šolah, kjer stavka ni bila izglasovana, je pojasnil.

Foto: Bor Slana/STA

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) nadaljujejo priprave na stavko, ki je napovedana za sredo, 9. marca. Z njo med drugim zahtevajo dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilo povečanih delovnih obremenitev ter ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo preklicana le, če se bodo z vlado pravočasno dogovorili o stavkovnih zahtevah, je poudaril Štrukelj.

"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

Po njegovih besedah je stavka razglašena na ravni dejavnosti vzgoje in izobraževanja. To pomeni, da lahko stavkajo tudi zaposleni na tistih šolah in vrtcih, kjer niso izglasovali stavke oz. morajo ravnatelji teh šol tistim, ki so se za stavko izrekli, to možnost dopustiti in temu prilagoditi organizacijo dela. Takšnih je približno 70 vzgojno-izobraževalnih zavodov, medtem ko so stavko večinsko podprli v več kot 600, je navedel.

9. marca bodo šole in vrtci zaprti

Glede poteka stavke je Štrukelj pojasnil, da bodo 9. marca šole in vrtci zaprti, izjemoma pa je predvideno izredno varstvo v vrtcih za tiste otroke, ki jim starši ne bodo mogli sami zagotoviti varstva. V Svizu so za vrtce in osnovne šole pripravili tudi sporočilo za starše o poteku stavke.

Foto: Bor Slana/STA

Štrukelj je dejal, da vlada doslej niti "z eno črko" ni odgovorila na njihove stavkovne zahteve. To po njegovem kaže na podcenjujoč odnos vlade do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, opozoril pa je tudi na vladna dvojna merila pri vrednotenju dela v javnem sektorju. "Zakaj se je v zdravstvu mogoče pogajati, v šolstvu pa ne," je med drugim poudaril.

Ob tem pa je znova zavrnil navedbe vlade, da stavka ne bo plačana. Po Štrukljevih navedbah se namreč njihove zahteve vežejo na kršitve podpisanih dogovorov in če delodajalec te krši, mora stavko plačati. Ob tem je spomnil, da je Sviz maja lani z vlado podpisal dogovor o skupnem iskanju rešitev za najmanj plačane v vzgoji in izobraževanju.

"Vlada doslej ni pripravila niti enega predloga rešitev za dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice. To je kršitev dogovora, zato mora vlada plačati stavko. O tem ni nobenega dvoma," je poudaril Štrukelj.

Na novinarski konferenci so svoja stališča predstavili tudi nekateri zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Poudarili so, da je njihovo delo podvrednoteno in slabo plačano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .03. 2022 ob  12: 09
Vsako višanje plač za zaposlene v državnih službah ne bo šlo iz davkov, ampak se bo potrebno zadolžiti v tujini. Za vračilo vseh teh dolgov Slovenije bo potrebno vložiti delo treh generacij.