SO NAŠLI REŠITEV ZA DODATEN VODNI VIR ZA ISTRO? Okoljsko ministrstvo predlaga akumulacijo Padeža

Koper

Okoljsko ministrstvo je danes na sestanku z župani obalno-kraške regije o postopkih za določitev dodatnega vodnega vira za slovensko Istro kot možno rešitev predstavilo akumulacijo na pritoku Padeža in Suhorce, je povedala državna sekretarka na ministrstvu Metka Gorišek. Gre za strateški vodni vir, ki bi zagotavljal zadostno količino vode za Istro in bi hkrati predstavljal rezervni vodni vir za celotno zaledno kraško območje, je pojasnila.

Omenjeni vir bi bil več kot zadosten tudi ob upoštevanju možnosti izrabe akumulacije za kmetijske namene, poleg tega pa ne bi bilo treba zgraditi dodatnega cevovoda do obalnih občin, pač pa bi zadostovali vodni vir navezati do Rodika, od koder bi se lahko navezali na bistriški oz. sežanski vodovod.

Prednost te rešitve, ki je bila že razgrnjena pred poldrugim desetletjem, je po besedah državne sekretarke tudi v tem, da ne bi bile potrebne povsem nove študije, ampak bi lahko nadgradili obstoječe, pri tem pa preverili dodatne zahteve, ki jih predvideva aktualna zakonodaja na tem področju. Goriškova je tudi spomnila, da omenjena varianta ni dobila negativnega mnenja, ampak je bil državni prostorski načrt ustavljen.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Vrednost projekta je bila pred leti ocenjena na 70 milijonov evrov, sedaj pa utegne biti višja. Sicer je dodaten vodni vir ministrstvo uvrstilo tudi med prednostne investicije nove finančne perspektive za obdobje 2021-2027. Kot so na današnjem sestanku povedali prisotnim županom, bi bil lahko projekt pripravljen na izvedbeno fazo v letu in pol do dveh letih. V kratkem bodo sicer sledili operativni sestanki, na katerih naj bi dorekli, kaj vse bo še treba vključiti za izdelavo končne rešitve.

Prav tako bo narejen nov razpis za novo projektno nalogo, je pojasnila državna sekretarka. Vlada je namreč prejšnji mesec sprejela ukrep začasnega zadržanja izvajanja proračuna, torej še preden je bila sklenjena pogodba za izvedbo javnega naročila za izdelavo primerjalne študije variant za zagotovitev dodatnega vodnega vira za Istro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  07 .05. 2020 ob  21: 27
Ja kje ste pa bili do sedaj. A vam res teči voda v grlo da odreagirate.